А ти къде ще бъдеш на 2 октомври – на плажа във Фанари или в автобуса за родината!?

24rodopi.bg/Политика/Коментари   Ако пренесем последните социологически проучвания, колкото и да миришат на манипулация и спестени истини,

24rodopi.bg/Политика/Коментари

 

Ако пренесем последните социологически проучвания, колкото и да миришат на манипулация и спестени истини, на кърджалийски терен –  не се получава решение на казуса „4:1 или 3:1:1?“. На единия отбор „попитахме 1 000 човека“ резултатите вещаят 4 мандата за ДПС, на другия – 3, а някои просто са копирали чужд труд.

Всякакви разбивки дават, ама категоричен отговор няма. И не защото социолозите са калпави, както изглеждат, а вината е в политиците.

В събота живакът ще удари 31 градуса в Кърджали, за неделя прогнозната максимална температура е 28°C. Чудесно време за плаж и още по-прекрасно за пътуване през „Капъкуле“ до родния край, особено ако си „почерпен“, ама не с алкохол.

Лятното време в първия уикенд на октомври ще се окаже ключово за питанката „4:1 или 3:1:1 в 9-и Кърджалийски многомандатен избирателен район?“. Как ще се разпределят 5-те депутатски места и колко процента от изборния резултат на ДПС ще бъде с кърджалийски принос?

ДПС има три пълни мандата, а за голям остатък за грабване на четвъртия е необходима голяма подкрепа от пътуващи избиратели, т.е. изселници. В битката на останалите формации за една или две „визи за 48-мия парламент“, нито една нямаше пълно покритие на последния вот през ноември 2021-ва. Така се очертава да бъде и сега.

Байгън му е вече на кърджалийския избирател, ама виновни са политиците.

Сигурното нещо са само 3-те мандата. За другите два са важни потоците от Бурса, Измир, Истанбул към Кърджалийско, но и тези от Кърджали към плажовете на Фанари, Ароги и другите курортни селища, които са по-близо до ГКПП „Маказа-Нимфея“. Едни трупат актив, другите „късат“ от избирателната активност.

А очетаващото се гласуване на по-малко от 70 000 избиратели гарантират само едно – последният мандат отново ще бъде подарък на системата „Хеър-Ниймайер“. Т. е., ще имаме един депутат от Кърджали с по-малко от 1000 гласа.

Разбира се, че пак са виновни политиците. Те си избраха преди години метода на големия остатък за разпределяне на мандатите.

Интересна бе и тенденцията от последните три вота. Април-юли-ноември м. г. отчете спад в резултатите на всички парламентарно представени партии в региона. По всичко личи, че тя ще се запази.

И посърнали ще има, но никой няма да си признае инкасиране на електорални загуби или проценти на влияние. Тук вече винаги е виновен избирателят. Политиците имат дарбата от девет кладенеца вода да носят, но да вменят отговорността върху пускащия бюлетина или натискащия бутона на машината за гласуване.

Дали ще е 4:1 или 3:1:1, ще е при много ниска избирателна активност. За която виновни са само политиците, които дори лъжат, че нямало да правят съюзи с този или онзи, но още във вечерните часове на 2 октомври ще си плюят на суратите и с отечественофронтовска риторика ще обясняват как се налага да спасяват родината. Голяма лъжа! Тези, които не могат да мотивират половината от народа да гласува, щели да го спасяват!?

Дали в деня за размисъл избирателят ще мисли на плажа във Фанари и ще измисли, че е най-добре и в изборния ден да се излегне на ивицата, или пък ще е в автобуса от Бурса за родния край, все водещ ще е личният интерес. Важно е да си с усещането, че по време на избори си на аванта, а не да се кахъриш дали ще има редовно правителство на компромисите или ще избутаме зимата със служебното. Да му мислят политиците.

COMMENTS

WORDPRESS: 0