90-годишната баба Селиме – у дома тъкала одеала за войниците, в Бурса работила за жилище

90-годишната баба Селиме – у дома тъкала одеала за войниците, в Бурса работила за жилище

„Любовта към родната къща, родната земя, не се забравя никога. Тук винаги е красиво и спокойно и потъваш в уюта на родния край. Камъкът си тежи на мяс

„Любовта към родната къща, родната земя, не се забравя никога. Тук винаги е красиво и спокойно и потъваш в уюта на родния край. Камъкът си тежи на мястото“, казва 90-годишната Селиме Шентюрк от Бурса, изселничка от ардинското село Богатино. Възрастната родопчанка е пропътувала стотици километри от Бурса до родното си място, за да се види с близки и познати.
Тя е родена през 1931 г. в многодетно семейство в Млечино. На 18 години се омъжва в близкото село Богатино. Със съпруга си Ахмед, починал преди 5 години, са били сплотено семейство и са отглеждали с голяма любов и всеотдайност своите наследници. Има трима синове, една дъщеря и 20 внуци и правнуци. Разказва, че през 1989 година е била прогонена от родната си страна в Турция. Заедно със семейството си заминават при сина си Нермин в Бурса, който се е изселил през 1978 година.
„Много бе трудно да напусна родния си край и да започна нов живот далеч от дома си. Сега обаче не съжалявам. Работихме много и купихме апартамент в изселническия квартал „Кестел“, разказва баба Селиме. Преди да замине за Турция, дълги години е работила в тъкачния цех в Богатино, където е тъкала одеяла за войниците. Занимавала се и с тютюнопроизводство и животновъдство. Съветът й към младите хора е да работят, да обичат родния си край и да уважават по-възрастните.

Гюнер ШЮКРИ, Ардино
24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0