9 наказателни дела месечно на съдия у нас, в Кърджали – 6,4

24rodopi.bg/Регион Средно 9-10 наказателни дела месечно разглежда всеки съдия у нас. Кърджали заема 25-то място с натовареност 6,4. За отбелязване е,

24rodopi.bg/Регион

Средно 9-10 наказателни дела месечно разглежда всеки съдия у нас. Кърджали заема 25-то място с натовареност 6,4. За отбелязване е, че Варна е с една позиция по-напред със среден показател 6,7 дела на съдия на месец.

„На регионално ниво се наблюдават сериозни различия, достигащи разлика от четири пъти между най-натоварените съдии в Кюстендил и най-слабо натоварените в Смолян. С изключение на област Варна, относително ниска натовареност имат съдиите в малките по население области“, сочи анализът на Института за пазарна икономика на база данните на Националния статистически институт.

„Високата натовареност на съдиите невинаги означава ограничен достъп и ниско качество на правосъдието, тъй като големият брой дела на съдия в дългосрочен план често се свързва с висока квалификация, по-висока ефективност и по-задълбочена съдебна практика поради сблъсък с повече и разнообразни случаи“, пише в анализа.

COMMENTS

WORDPRESS: 0