9 години по-късно: Лидерите на ГЕРБ и ДПС отново в Кърджали, но кафето ще е след 2-ри април

24rodopi.bg/Коментари/Политика „Ха, щъркелче, трябва да си сваля мартеницата! Хайде, че бързам. Ще пия кафе с Лютви Местан, а по-късно ще гледам мач

24rodopi.bg/Коментари/Политика

„Ха, щъркелче, трябва да си сваля мартеницата! Хайде, че бързам. Ще пия кафе с Лютви Местан, а по-късно ще гледам мач на „Челси“.

Тези думи бяха произнесени точно на този ден преди 9 години от народния представител Бойко Борисов пред журналисти на брега на язовир „Кърджали“. След това лидерът на ГЕРБ се отправи към областния град, където се срещна с тогавашния председател на ДПС.

На 22 март 2014 година, в 16.30 часа Борисов и Местан пиха кафе. 

Заради тази топ новина посещението на двама министри по същото време край Арда бе пропуснато.

На срещата в заведение в Кърджали Лютви Местан извади сгънат лист хартия с някакви калкулации, написани с химикал. Двамата пиха кафе и разговаряха 15 минути. Местан плати сметката.

„Сама по себе си тази среща е сензация, но политиката не е и аз ще говоря сериозно“, заяви Местан след разговора. Той обясни, че първата тема на разговора е била етническият мир.

„В Кърджали е най-доброто място, където да опровергаем всички приказки за етническа нетолерантност, да покажем, че българските мюсюлмани, мохамедани и християни могат да бъдат мост на приятелството, а не на разделението. Защото най-лесно се драсва клечката на етническия конфликт“, коментира Борисов.

Малко след тази среща Кабинетът „Орешарски“ падна от власт…

***

Има една турска поговорка, която гласи: Чаша кафе се помни четиридесет години.

***

22 март 2023 година. Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ е в Кърджали. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също пристига в града. Но двамата ще се разминат. 

Според социологическите проучвания за изборните резултати, след 2 април отново ще се пие кафе. И то също ще се помни.

Темата обаче едва ли ще е „етническият мир“.

В момента всеки говори за инфлация. Точно 20:01 часа на 2-ри април темата ще бъде войната, която чука на вратата. 

Кафетата трябва да са с много шербет.

COMMENTS

WORDPRESS: 0