800 евро на кв. метър – това вече е цената на жилищата в центъра на Кърджали

800 евро на кв. метър – това вече е цената на жилищата в центъра на Кърджали

24rodopi.bg/Кърджали Над 30 млн. евро са похарчили нашенци за имоти само през настоящата година. Лято 2022 пък се определя като толкова сполучливо

24rodopi.bg/Кърджали

Над 30 млн. евро са похарчили нашенци за имоти само през настоящата година. Лято 2022 пък се определя като толкова сполучливо от бизнеса, както и предходното, анализират за 24rodopi.bg строителни предприемачи и брокери в града край Арда.

Търсенето не е спирало, а то, заедно с поскъпването на горивата, е предопределило цена от 800-900 евро на квадратния метър в центъра на Кърджали.

„Можем да кажем обаче, че цените са нормализират. Увеличението е главно заради част от строителните материали. Основно циментът, за чието производство е необходим газ. Петролните продукти обаче започват да намаляват и това успокои пазара“, посочва един от големите строителни предприемачи пред наш екип.

Профилът на купувачите пък не се променя-основно млади и хора на средна възраст. В големия оборот на пазара се включват не само покупките на нови жилища, но и тези на парцели, както и къщи и апартаменти-старо строителство.

„Не може да се разграничат клиентите. Някои купуват първо собствено жилище. Други второ и трето. Инвестират парите си в нещо, което инфлацията не може да засегне“, анализират в бранша.

Кърджали е на 16-то място по население, но на 4-то по жилищно строителство в България, посочват от Камарата на строителите.

COMMENTS

WORDPRESS: 0