80 на сто от тютюна е прибран, качеството – отлично, но и бягство на младите от нивите!

80 на сто от тютюна е прибран, качеството – отлично, но и бягство на младите от нивите!

Близо 80 процента от тютюна в България е прибран, съобщават от "Национална асоциация на тютюнопроизводителите-2010". При четирите со

Близо 80 процента от тютюна в България е прибран, съобщават от „Национална асоциация на тютюнопроизводителите-2010“. При четирите сортови групи отглеждани в страната – „Басми“, „Каба Кулак“, „Бърлей“ и „Виржиния“, прибраните обеми тютюнева суровина са различни. От двете дребнолистни сортови групи ориенталски тютюн „Басми“ и „Каба Кулак“ са достигнати съответно нива от 95 на сто и 87 процента, а при едролистните сортови групи в сушилните и складовете на тютюнопроизводителите вече са налични 70 на сто от „Бърлей“ и около 55 процента от „Виржиния“.

„Супер реколта`2020! Очакваме добри цени. Лошото е, че отрасълът умира, защото младите не стъпват на нивата, не им се работи тук. Бягат на Запад. Изборът им е Европа“, коментира пред 24rodopi.com Хюсеин Хаджибекир, един от най-дългогодишните тютюнопроизводители в Родопите. Той очаква рекордни добиви и качествена продукция от 6 декара ниви край кирковското село Самокитка.
На фона на ежедневни наблюдения от страна на експерти на асоциацията и регулярни посещения от специалисти-технолози от търговските оператори на тютюневите полета, сушилните и складовете на земеделските стопани, към момента се констатира много високо качество на тютюневата суровина, посочат още от Асоциацията.
Беритбата на тютюна от настоящата реколта ще приключи на 100 процента до края на септември.
Очаква се при оптимални климатични условия, през втората половина на октомври и през целия ноември да се извърши заготовка на суровината във формата, под която се продава на търговските фирми, с които тютюнопроизводителите имат предварително сключени договори – в кашони и селска бала. Активната кампания по изкупуване на стоката от тазгодишната реколта ще се развие най-интензивно през ноември и декември 2020 г. и ще приключи напълно през януари 2021 г., когато ще станат ясни крайните за сезона произведени количества тютюн, както и финалните изкупни средни цени по сортови групи, допълват от Асоциацията.
24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0