8 нежни лидери за 8 март

8 нежни лидери за 8 март

8 жени-лидери в професионалната си област, са представени в Арт галерия „Кръг“ в Кърджали. Идеята е по този начин общест

8 жени-лидери в професионалната си област, са представени в Арт галерия „Кръг“ в Кърджали. Идеята е по този начин обществото да разбере по-добре личните им битки за по-добър и по-справедлив свят.
Инж. Елена Паскалева, началник на Районен център 112-Кърджали, споделя фотографии – резултат от чувствителността, с която сърцето и умът й реагират на всичко, което ни заобикаля.
За какво са бурите в сърцето на адв. Есен Устренска? В стиха й е казано: „Ако очите ми се пълнят сякаш безпричинно, е заради невъзможността да протегна ръка към неправдата на другия край на света. И смехът ми е безмълвен като на дете бежанец.”
Откриваме един развълнуван текст в тийнейджърския лексикон на 17-годишното момиче Невин Караджа от 1993 г. (днес директорка на клона на „Алианц Банк” в Кърджали), който звучи като програмен за живота й досега. Момичето, което не e искало нищо в замяна на това да се раздава в името на „приказни мечти”, и днес не парадира с последователната си подкрепа за каузи, които спасяват болни деца, страдащи хора и семейства, осигуряват животоспасяваща апаратура за лечебно заведение или за развитие на дарителска платформа, която улеснява обществената подкрепа в името на доброто. Не парадира, защото вярва в чудото на доброто, в чудото да си съпричастен!
Д-р Йорданка Господинова създава програмата за отслабване Smart Diet, популярна в мрежите и подходяща за всяка жена, в името на женското самочувствие и красота. Но не красотата, която е част от чалга културата или от модела за „красива мутреса”, а красотата като още един признак на лидерските качества на момичетата – онова тайнство, което осигурява на жената „душа на птица и сърце от камък”.
От 1998 г. до 2005 г. д-р Исмигюл Рамадан работи като дентален лекар в Истанбул, където се изправя и пред въпроси, свързани с правата на жените. Днес е защитник на Истанбулската конвенция. „Това е изключително важен за света документ – казва тя, – чиято цел е да създаде механизми за премахване на всички форми на дискриминация, както и да осигурява силно международно сътрудничество в борбата срещу насилието над жени и домашното насилие. Затова Турция го ратифицира.” Докторката прави и едно любопитно историческо сравнение: през 1869 г. в Турция започва да излиза първото специализирано женско седмично списание „Terakk-i Muhadderat”, а 2 години по-късно – през 1871 г. се появява и първото българско женско списание „Ружица или ред книжки за жените”, издавано от Петко Р. Славейков в Цариград.
В името на красотата инж. Цеца Радкова от Община Кърджали от години декорира дървени повърхности, метал, стъкло и ленена канаваца, които носят част от нейния дух в дома на приятелите й.
След 10 години емиграция в Белгия, Ажда Бекир, днес кметица на село Брош за втори мандат, се връща в родното място, за да работи за бъдещето на едно малко кметство в България, което може да е невидимо на картата на Европа, но съществува в сърцето й през „цялото време на света”. „Феминизмът е за всички, за които няма „мъжка” и „женска” работа, а има просто труд, отговорности и свобода, заслужаващи уважение” – казва Кристина Попанастасова, основното лице на Теленор за бизнеса на Кърджали.
Експозицията в галерията е по повод 8 март.
24rodopi.comCOMMENTS

WORDPRESS: 0