750-сантиметров паметник на цветната нишка издигнаха в Дъждовница

750-сантиметров паметник на цветната нишка издигнаха в Дъждовница

Паметникът на цветната нишка, висок 7,5 м, беше издигнат от екипа на Арт движение „Кръг“ за дните на Европейското културно наследство-2021, чиято те

Паметникът на цветната нишка, висок 7,5 м, беше издигнат от екипа на Арт движение „Кръг“ за дните на Европейското културно наследство-2021, чиято тема тази година е „Наследство на, от и за всеки“ /Heritage: all inclusive/. Фестивалът на Терлика в Дъждовница навършва 16 години.

Автор на арт концепцията на паметника е френският художник Гийом Хиларе от Бордо, бивш резидент в Дъждовница.

Дългата история на Терлика и на неговата цветна нишка започва през 2006-та със символичния 3-метров екземпляр, изплетен от 12 кг прежда. После през годините продължава с концертни програми на гости от общината, региона и страната, с екземпляр, „изплетен“ от камък, със 100 чифта мини-терличета, изплетени от местните мъже, със състезания за Мис и Мистър Терлик, със спортни турнири, с „60 черно-бели спомени на Терлика“, открити във фотографии от семейните архиви на 26 села в общината, с изложба „22 майстори на занаяти от Кърджалийско – 22 съдби” на 11 одрински фотографи и с ритуално пренасяне на големия екземпляр от Дъждовница до Енчец, с музей на открито, посветен на 300-годишната история на местното тютюнопроизводство, с експозиция на открито на Джейсън деБоз от Калифорния „Аз бях в Източните Родопи” и със символично отбелязване на Новите години по Ислямския и Еврейския календар, които също като Фестивала на Терлика традиционно се падат през септември.

„Паметникът на Цветната нишка ще отвори врати за нови участници и гости, за ново самочувствие на местните хора, като носители на празника и като нова стъпка към иновативното бъдеще на фестивала, щом паднат ограниченията на пандемията. В събота, 18 септември, хората ще поздравят новата атракция в центъра на селото“, съобщават от Арт движението.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0