746 към съда заради коронавируса

746 към съда заради коронавируса

746 са досъдебните производства от началото на епидемията в Кърджалийско. Те са свързани с нарушаване на мерките срещу разпространен

746 са досъдебните производства от началото на епидемията в Кърджалийско. Те са свързани с нарушаване на мерките срещу разпространение на Ковид-19.
Няколко души пък вече бяха осъдени в областите Кърджали и Смолян. Други обжалваха наложени глоби за липса на предпазни средства.
Липса на предпазна маска на лицето по време на извънредното положение коства глоби от по 300 лева на двама смолянчани. И двете санкции обаче паднаха в съда след като нарушителите обжалваха.
Единият от смолянчаните бил установен от патрул на полицията да се движи по тротоар в областния град без маска. Униформените служители го спрели и съставили акт. Мъжът обяснил, че не бил уведомен за изискването за носене на предпазно средство. В хода на съдебното дело стана ясно, че той е с решение от ТЕЛК, страдащ от параноидна шизофрения. Състоянието му пък не би му позволило да разбере какви точно противоепидемични мерки са въведени в страната, един ден преди извършването на нарушението. Поради тази причина магистратите в Смолян отмениха санкцията.
С 300 лева бе наказан и друг смолянчанин, който също се движил без маска по тротоар в областния град. Полицаите го спрели докато той тръгнал да изкачва стълби, намиращи се наблизо. Мъжът им обяснил, че свалил маската поради тежкото дишане по време на изкачването. Въпреки това актът бил написан. Магистратите обаче отмениха и тази санкция, поради факта, че в акта не е посочено изрично неизпълнението на въведена противоепидемична мярка.
Кърджалиец пък ще трябва да плати 400 лева за разходка без предпазна маска край дома си. Той излязъл от блока си без предпазно средство и… налетял на полицейски патрул. Служителите на реда му наложили финансова санкция от 300 лева.
Месеци по-късно кърджалиецът обжалва глобата в съда, но магистратите край Арда потвърдиха санкцията. Освен това той ще трябва да плати 100 лева разноски по делото на Областната дирекция на МВР.
24rodopi.com


COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0