700 лева обезщетение след незаконна карантина!

700 лева обезщетение след незаконна карантина!

700 лева ще трябва да плати Прокуратурата на гурбетчия от Родопите за причинени имуществени и неимуществени вреди. Това реши съдът в Ардино, след като

700 лева ще трябва да плати Прокуратурата на гурбетчия от Родопите за причинени имуществени и неимуществени вреди. Това реши съдът в Ардино, след като мъж заведе дело срещу държавното обвинение. Искът е за обезщетение след като е бил поставен под карантина след завръщането си в България от Германия. Срещу него пък е било образувано досъдебно производство защото той просто нарушил неправомерното нареждане да бъде в домашна изолация.

Родопчанинът е претърпял операция и е поискал да продължи лечението си у дома. Бил е уверен, че не попада в обхвата на Здравната заповед за карантиниране. Още на границата при Видин обаче, мъжът е бил поставен под домашна изолация, въпреки ясната заповед към момента на Здравното министерство-прибиращи се в страната български граждани от страни в ЕС, не подлежат на карантина.

Нарушаването на правата му, стресът, който е преживял, след като нарушил забраната за излизане от дома си в Родопите, бяха мотивите за завеждане на иска.

„Трябваше да отида до Търговище, за да взема автомобил, закупен и докаран от Германия. Направих го с ясното съзнание, че не нарушавам никакви разпоредби на Здравното министерство“, посочи за 24rodopi.com 41-годишният мъж.

Следват две последователни проверки от страна на органите на реда, които не го откриват на адреса. Следва и досъдебно производство  по „пандемичния“ чл.355, който предвижда затвор до пет години и глоба до 50 000 лева.

„Бях обявен за общодържавно издирване, сякаш съм някакъв бандит. Разпитвали са съседите ми за мен-сякаш съм някакъв свръхзаразно болен, опасност за обществото. В същия момент действа заповед на здравния министър, според която аз не трябва да съм под карантина“, разказа пред наш екип родопчанинът, пожелал анонимност.

Месеци по-късно поради всички тези факти прокуратурата спира производство.

Родопчанинът обаче поиска да му бъдат изплатени 10 000 лева като обезщетение за целия стрес, тревоги и нерви.

Само преди дни съдът прецени, че неимуществените вреди струват 500, а имуществените 200 лева.

Работещият в Германия нашенец смята да обжалва решението.

24rodopi.com

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0