7 години след опита за преврат, Хасан Азис: Турция показа, че за демокрацията трябва да се борим всеки ден

7 години след опита за преврат, Хасан Азис: Турция показа, че за демокрацията трябва да се борим всеки ден

24rodopi.bg/Общество С изпълнение на химните на Турция и България и в присъствието на Генералния консул на Република Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю,

24rodopi.bg/Общество

С изпълнение на химните на Турция и България и в присъствието на Генералния консул на Република Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю, в Народно читалище „Юмер Лютфи” бе открита фотоизложба, посветена на 15 юли – ден на демокрацията и националното единство в Турция. Културната проява е част от програмата за „Месеца на Турция в Кърджали” и е по повод навършването на 7 години от опита за неуспешен преврат в Турция. При сблъсъците с превратаджиите бяха убити 251 души, а над 2500 бяха ранени. В рамките на по-малко от денонощие опитът за преврат бе осуетен. С президентски указ 15 юли бе обявен за национален празник.

Сред официалните лица при откриването на изложбата бяха кметът на Кърджали доц. д-р Хасан Азис, заместник-кметът Тунджай Шюкрю, председателят на Общинския съвет Юсеин Ахмед, областният председател на ДПС Ресми Мурад, заместник-главният мюфтия Бейхан Мехмед и районният мюфтия Басри Еминефенди, кметове на общини и председатели на Общински съвети от областта. 

По повод навършването на 7 години от опита за неуспешен преврат в южната ни съседка, Генералният консул на Република Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю  заяви: „Турската нация показа исторически пример за солидарност, като излезе на улицата и се противопостави на опита за преврат. Гражданите, излезли на улиците станаха мишени на бомби, изстреляни от самолети, на стрелби от хеликоптери и танкови оръжия.  За съжаление, в борбата за коварния опит за преврат 251 от нашите съграждани станаха мъченици, а над 2 500 бяха ранени”.

По думите на Корхан Кюнгерю 15 юли се е превърнал в тест за силата и постоянството на турската демокрация и държава. „Горди сме, че издържахме този изпит. С уважение се прекланяме пред  славната памет на нашите граждани, изправили се срещу коварния опит за преврат и загинали мъченически в защита на демокрацията и националния суверинитет”, каза още в словото си при откриването на изложбата Корхан Кюнгерю. И изрази надежда, че Месецът на Турция в Кърджали ще се хареса на неговите жители и гости със своите разнообразни прояви, организирани със съдействието и подкрепата на Посолството на Република Турция в България, Генералното консулство в Пловдив, побратимените на Кърджали градове в Турция и разбира се, на Община Кърджали.

Приветствие към присъстващите на откриването на изложбата поднесе кметът на Кърджали доц. д-р Хасан Азис.

Той поодчерта, че мрачните събития от тогава са показали и дали урок на света, че за демокрацията и единството трябва всеки ден да се борим. „Това е урока, който Турция даде на себе си, на Европа, на света. Борбата за демокрация няма алтернатива. Защото последните събития в Европа показват, че демокрацията всеки ден е в опасност”, каза доц. д-р Хасан Азис.

Той благодари на посланикът на Република Турция Айлин Секизкьок, на Генералния консул в Пловдив Корхан Кюнгерю, на читалище „Юмер Лютфи”, за всички общински структури – Дома на културата, ОДК и на всички, които са част от организацията на тази мащабна проява, каквато е Месецът на Турция в Кърджали.

Сред проявите, които предстоят през този месец, кметът доц. д-р Хасан Азис изтъкна организираната десетдневка на турското кино, бизнес срещата с бизнесмени от побратимените на Кърджали общини и от област Кърджали, традиционното ашуре, което се организира от общините Кърджали и Осман Гаази – Бурса.

Преди откриването на изложбата хората дошли, за да станат съпричастни на събитието, изгледаха два късометражни филма за събитията от преди 7 години в Турция, когато бе направен неуспешен опит за преврат. А деца от училището представиха кратка поетична програма, посветена на темата на събитието.

Заместник-главният мюфтия Бейхан Мехмед отслужи молитва в памет на жертвите от опита за науспешен преврат в Турция преди 7 години, а след това имаше и мевлид в новата джамия на Кърджали.

COMMENTS

WORDPRESS: 0