7 пожара заради „топлото“ у дома, важните съвети в опасния сезон!

7 пожара заради „топлото“ у дома, важните съвети в опасния сезон!

Битовите пожари са основна причина за загинали и пострадали хора, а с настъпването на студените месеци се увеличава и вероятността от н

Битовите пожари са основна причина за загинали и пострадали хора, а с настъпването на студените месеци се увеличава и вероятността от настъпването им, предупреждават огнеборците.

От началото на месец ноември в област Кърджали възникнаха 7 пожара, свързани с отоплителния сезон, като при 2 от тях има нанесени материални щети. Унищожени са 74 кв. м покривна конструкция, кабели, контакти и други вещи.

Статистиката през годините показва, че най-уязвими при тези пожари са децата и трудноподвижните възрастни хора.

Използвайте изправни и стандартни отоплителни уреди. Разполагайте печките и димоотводните тръби на безопасно разстояние (най-малко 1 метър) от горими конструкции. В никакъв случай не оставяйте без наблюдение включени отоплителни прибори особено в присъствието на деца и трудноподвижни възрастни хора. Изключете уредите, преди да излезете или да си легнете. Не разпалвайте печките на твърдо гориво с лесно запалими течности (бензин, нафта и др.). Горимите материали, включително и дървата за горене, следва да бъдат поставени на безопасно разстояние от печката. Сушенето на дрехи и материали да става на разстояние, изключващо възможността за запалването им. Никога не изхвърляйте неизстинала сгурия и пепел там, където има горими отпадъци. Погрижете се да бъдат почистени комините на жилищните сгради, защото много често пожарите възникват там, съветват огнеборците.

При евентуално възникване на пожари незабавно позвънете на телефон 112.

24rodopi.com

 

 

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0