6,40 евро ли е цената на час труд в Кърджали?

България е на дъното на таблицата за цената на труда в Европа. Най-висока е цената на труда в Дания - 46,90 евро за отработен час, а на


България е на дъното на таблицата за цената на труда в Европа. Най-висока е цената на труда в Дания – 46,90 евро за отработен час, а най-ниска у нас – 6,40 евро, показват данните на Федералната статистическа служба „Дестатис”, цитирани от БНТ.

В долната част на класацията са няколко постсоциалистически държави, в които почасовите разходи за труд са около десет евро – Хърватия, Унгария, Полша и Литва. Предпоследна е Румъния със среден разход за труд на час от 7,70 евро.

Цената на труда е паричната сума, за която работодателят има правото да използва наетите от него лица. Тя се разглежда в тесен и широк смисъл на думата. За наетите (т.е. в тесен смисъл) цената на труда е работната заплата, която се договаря и изплаща срещу вложения труд. За работодателите (т.е в широк смисъл) цената на труда е значително по-широко понятие. Тя включва освен работната заплата и разходите които той прави съгласно изискванията на закон, нормативни актове, колективни договори или по собствено желание. Действителната цена на труда е тази, разбирана в широк смисъл.

„Заплатите в област Кърджали нарастват бързо, но остават сравнително ниски. Кърджали продължава да е областта с най-ниска икономическа активност и най-неблагоприятен образователен статус на работната сила“, сочи анализ на Института за пазарна икономика.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0