63% не искат да бъде премахната българската „спирачка“ за Северна Македония, но ветото ще бъде вдигнато

63% не искат да бъде премахната българската „спирачка“ за Северна Македония, но ветото ще бъде вдигнато

24rodopi.bg/Политика Близо 63 на сто от българските граждани са убедени, че Северна Македония не е направило достатъчно, за да бъде премахната българ

24rodopi.bg/Политика
Близо 63 на сто от българските граждани са убедени, че Северна Македония не е направило достатъчно, за да бъде премахната българската „спирачка“ по пътя й към Европейския съюз, но ветото ще бъде вдигнато от голямо мнозинство в 47-ото Народно събрание.
Това става ясно от обобщенията от редовната независима изследователска програма на „Галъп интернешънъл болкан“ и декларациите на политическите сили в последните дни.
Новото френско предложение за Северна Македония се очаква да бъде подкрепено от „Продължаваме промяната“, ГЕРБ, ДПС, „Демократична България“.
62,8% от пълнолетните българи смятат, че Република Северна Македония (РСМ) не е направила достатъчно България да премахне ветото. Едва 7,4% смятат, че РСМ е направила достатъчно. Данните затвърждават наблюденията, че позицията на българското общество по темата остава твърда и непроменена, става ясно от изследването, проведено между 2 и 10 юни.
„Мнозинството от потенциалните гласоподаватели на всички парламентарно представени партии, смята, че РСМ не е направила достатъчно. При по-малките електорати, разбира се, натрупването не е достатъчно за финални изводи и данните имат по-скоро ориентировъчна функция, но подобни данни се появяват и в други месечни вълни на изследване по този индикатор и показват твърда структура. Сред по-младите личи по-слаба осведоменост по темата, но и там мнозинствата са очевидни. При по-възрастните мненията са изключително твърди“, отбелязват от „Галъп“.
41,3% от пълнолетните български граждани споделят, че по-скоро не са съгласни да има нови предсрочни избори. 26,5% са на обратното мнение.

COMMENTS

WORDPRESS: 0