6 партии се пазаряха кой да оглави РИК – консенсус няма, в столицата ще рeшават за Кърджали

6 партии се пазаряха кой да оглави РИК – консенсус няма, в столицата ще рeшават за Кърджали

Политическите сили в Кърджали не се споразумяха кой да оглави Районната избирателна комисия (РИК) за вота на 11 юли. На проведените дн

Политическите сили в Кърджали не се споразумяха кой да оглави Районната избирателна комисия (РИК) за вота на 11 юли.

На проведените днес публични консултации при областния управител Никола Чанев за председател на РИК бяха подадени две кандидатури – на Величка Георгиева от коалиция „БСП за България“ и на Красимир Бибиновски от „Изправи се! Мутри вън“. Други две формации – ДПС и „Има такъв народ“ поискаха позицията на секретар в лицето на Беркант Барзат и Димитрия Василева. Петър Захариев от ПП ГЕРБ пък бе единствената номинация за заместник-председател на комисията.

Заради липсата на консенсус при разпределението на ръководните места в РИК, окончателното решение ще бъде взето от ЦИК, обяви областният управител.

В консултациите взеха участие шестте политически сили, представени в 45-то Народно събрание. ГЕРБ ще има четирима представители в новата РИК, „Има такъв народ“ – трима, БСП и  ДПС – по двама, „Демократична България“ и  „Изправи се! Мутри вън“ – по един. Консултациите бяха свикани на основание чл. 60, ал. 1 от Изборния кодекс, във връзка с Указ № 130 от 10.05.2021 г. на Президента на Република България.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0