6 безработни се борят за 1 свободно работно място в община Кърджали (видео)

6 безработни в община Кърджали се борят за едно свободно работно място. Това обобщават от Института за пазарна икономика базирайки се н


6
безработни в община Кърджали се борят за едно свободно работно място. Това обобщават от Института за пазарна икономика базирайки се на данни за съотношението между броя на безработните и броя на свободните работни места (СРМ) към 31 януари 2021 година.

Общо за страната 8 безработни се борят за 1 свободно работно място (СРМ).  

„Показателят е важен, тъй като улавя степента на конкуренция на местните пазари на труда, и е чувствителен и на двата основни фактора – предлагането на работни места в бюрата по труда и търсенето от страна на регистрираните безработни“, посочват от Института. Данните са от бюрата по труда, което изключва предлагането на работни места в онлайн платформи и директното договаряне, които играят все по-голяма роля, особено в икономически развитите части на страната.

Съотношението се влошава най-много в областите Враца (от 9 до 15 безработни за СРМ) и Хасково (от 9 до 13 безработни за СРМ). Подобряват се показателите в областите Разград (от 22 до 14 безработни за СРМ), Плевен (от 15 до 8 безработни за СРМ) и Ловеч (от 15 до 8 безработни за СРМ).

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0