5600 украинци работят в страната, в Кърджали – 14! Една група напуснала Родопите в посока морето

24rodopi.bg/Общество 17 украински бежанци са изявили желание да работят в Кърджали и са били насочени от Бюрото по труда към различни фирми. 14 от тя

24rodopi.bg/Общество

17 украински бежанци са изявили желание да работят в Кърджали и са били насочени от Бюрото по труда към различни фирми. 14 от тях са били наети в хотели и шивашки фирми.

Това е ситуацията към момента в региона, установи проверка на 24rodopi.com. Една група украински граждани, дошли в областния град, вече е напуснала в посока родното Черноморие. Бежанците са потеглили с цел работа.

Към момента няма нито един регистриран в Бюрото по труда, каквото право бе въведено от родното законодателство.

От началото на войната в България са влезли над 330 000 украинци. В пика на кризата в държавата бяха настанени над 115 000 души, а към днешна дата в България пребивават около 78 000 все още са в страната, обявиха от правителствената пресслужба. Около половината от тях са настанени в държавни бази и хотели по новата хуманитарна програма.

Над 5600 са наетите на трудов договор украински граждани с временна закрила в България, което представлява над 15% от работоспособното население от бягащите от войната в Украйна. В тази бройка от над 5600 души не влизат наетите на граждански договори и тези в изпитателен срок.

COMMENTS

WORDPRESS: 0