500 000 лева отпускат на Ардино за дълбоки сондажи, правителството развърза кесията си за 194 общини

500 000 лева отпускат на Ардино за дълбоки сондажи, правителството развърза кесията си за 194 общини

24rodopi.bg/Регион Правителството подкрепя амбициозната програма на кмета на Ардино инж. Изет Шабан и отпуска поисканите от него 500 000 лева за извър

24rodopi.bg/Регион Правителството подкрепя амбициозната програма на кмета на Ардино инж. Изет Шабан и отпуска поисканите от него 500 000 лева за извършване на дълбоки сондажи на усвоими количества подземни води на територията на общината.

На заседанието си вчера Министерски съвет взе решение да отпусне целева помощ от 166 млн. лв. за 194 общини. Финансирането е приоритетно за увеличаване на заплати на общински служители, ремонт на пътища и изграждане на водопроводи.

„Подкрепяме общините, защото те са най-близо до хората и ежедневните им проблеми. Регионалната политика е сред основните ни приоритети. Държавата не е само магистрали. Хората в малките населени места също трябва да се движат по добри пътища и да имат качествен достъп до вода“, заяви вицепремиерът Корнелия Нинова при представянето на мерките.

Както вече 24rodopi.com писа, по предложение и одобрен списък на Министерството на финансите правителството отпуска пари на почти всяка община, а емисари тръгнаха из страната на лов за „наивни кметове“. Комисионна или “наша фирма“?! – припомнете си тук.

Със свое постановление правителството одобри допълнителни трансфери по бюджетите на общините в размер на 166 млн. лв.

От тях 100 млн. лв. са предвидени за капиталови разходи на общините чрез увеличение на целевата субсидия за капиталови разходи, за увеличение на трудовите възнаграждения на служителите в делегираната от държавата дейност „Общинска администрация“ от 1 юли 2022 г са предвидени 30,3 млн. лв., 34,3 млн. лв. ще бъдат използвани за увеличение на трудовите възнаграждения на медицинския персонал, зает в здравните кабинети в държавните и общинските детски градини и училища, в детските ясли и яслените групи към детски градини, с цел достигане на минималните нива на заплащане, договорени в колективния трудов договор в отрасъл „Здравеопазване“ и за финансова подкрепа на библиотеките с регионален характер, включително за възнагражденията на персонала -1,4 млн. лв.

С предоставянето на допълнителните средства ще се осигури финансиране на капиталови разходи в общините в условията на продължаващо нарастване на цените на основните материали и ще се даде възможност за реализиране на приоритетни обекти на техническата и социалната инфраструктура. Предоставянето на допълнителните средства за служителите в общинската администрация, за медицинския персонал, зает в детското и училищното здравеопазване в общините, и за библиотеките с регионален характер ще осигури изпълнението на договореностите в Колективния трудов договор в отрасъл „Здравеопазване“ за 2022 г., ще се осигурят и по-добри възнаграждения и ще се повиши качеството на предоставяните услуги на населението в тези сектори.

Коя община в област Кърджали какви средства ще получи и за какво – очаквайте само в 24rodopi.com

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0