500 мартеници за кърджалийци от творците в Езиковата

500 мартеници за кърджалийци от творците в Езиковата

С кокиче в ръка отваря нашата врата и връзва мартеници тя! Честита Баба Марта! Баба Марта е един от най-обичаните и почитани български

С кокиче в ръка отваря нашата врата и връзва мартеници тя! Честита Баба Марта!

Баба Марта е един от най-обичаните и почитани български празници. Пo традиция се раздават мартеници за здраве. Закичването с мартеници е ритуал, радващ поколения българи. Празникът на Баба Марта в българските традиции е символ на пролетта и носи пожелание за здраве и плодородие в началото на новия цикъл в природата. Носят се, докато се види първия щъркел, първото цъфнало дърво или до настъпването на пролетта. След това се връзва на плодоносно дръвче или се оставя под камък. В някои краища  я хвърлят в река, за да им върви по вода. Червеният цвят предпазва от уроки, белият носи здраве и щастие. Според народното поверие, червеният цвят дава жизненост на всяко същество, а белият – символизира чистотата, невинността и радостта. 

В Езикова гимназия „Христо Ботев“ отбелязването на традиционния български празник и обичай със закичване на мартеници беше организиран от клубовете „Творческа работилница“ и „Арт занимания“ с ръководители Мария Митрева и Ширин Хаджиева. Те изработиха 500 мартеници.

През този мартенски ден в ролята на баба Марта, Пижо и Пенда влязоха учениците Росица, Ивана и Емилиян от 10 клас. Днес те посрещнаха с мартеници, пожелания за здраве и добро настроение учители и ученици на ЕГ „Христо Ботев“- град Кърджали.

Баба Марта и облечените в традиционните за празника цветове деца внесоха празнично настроение в първомартенския ден. Учениците изненадаха приятно ръководители и служители на институции в града с ръчно изработени мартеници.

От ранно утро, придружени от училищен психолог Мюжгян Фейзи, учениците от двата клуба тръгнаха из улиците на Кърджали и зарадваха мартенички гражданите и гостите на града. Закичваха с преплетени бял и червен конец всички срещнати – бебета, деца, възрастни, баби и дядовци, местни и туристи. Идеята е да се съхрани хубавата традиция, хората да бъдат изненадани приятно, да видят, че има кой да прави добрини съвсем безкористно. И току-виж покрай това някой се вдъхнови също да направи мил жест, а не на последно място – децата се учат най-вече от примера на по-големите. Живеейки в едно забързано време на иновации и технологии ботевци  показаха, че не трябва да забравяме българските традиции и обичаи.

Нека съхраняваме, спазваме и предаваме хубавите български традиции! Да сме здрави, силни и щастливи!

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0