50 туристи от БАН търсят мистерии в Източните Родопи

50 туристи от БАН търсят мистерии в Източните Родопи

Група от 50 членове на Академичното туристическо дружество към Българска академия на науките, водена от Лена Апостолова, посети исто

Група от 50 членове на Академичното туристическо дружество към Българска академия на науките, водена от Лена Апостолова, посети исторически и природни забележителности в района на Черноочене и Кърджали.

Походът е озаглавен „Мистичната България 9 част: по „ Белите полета“ на горното течение на Харманлийска река и Боровишката келдера“.
Първото посетено място бе светилище край чернооченското село Ночево. То е разположено на скален масив, на който са изсечени множество трапецовидни култови ниши, скални басейни, пещери, шарапани, причудливи форми наподобяващи човешки лица, животни и други. Мястото е известно най-вече като „Долината на сътворението“.
Впечатление на посетителите направиха добре запазените трапецовидни скални ниши, както и няколко сухи пещери. Такава е „Ташлък”. Над входа има няколко добре запазени ниши. Гледката към долината на река Величка или Улудере, както я наричат местните жители, е изключителна.
На една поляна, източно от селото в два камъка са издълбани шарапани. Това са две съоръжения, представляващи изсечени върху монолитна скала резервоари за течности с улеи между тях. Предполага се, че в древността са служели при направата на вино и използвани при различни религиозни обреди. Съоръженията се намират на около 200 метра едно от друго, като едното е сравнително добре запазено и са се съхранили два от басейните му и улеи. Втората шарапана също е запазено и е с внушителни размери. Има кръгла форма с диаметър на кръга около 180 см. Дълбочината е 30 см, изсечена скосено към дъното.
Втората посетена дестинация е в местността „Пармак кая“ до махала Еминчауш, където има голяма скала с издълбани трапецовидни ниши, фалистичен символ и малка двуутробна пещера.


Основната цел на академично туристическо дружество към БАН е опознаване на различни култови места, чрез посещение на културно–историческите забележителности и натрупване на ценни знания.

Лена Апостолова заяви, че всички са впечатлени от видяното, чутите беседи и интересни факти. По долината на река Боровица са едни от най-интересните и малко познати места на Източните Родопи. Своята необикновена красота тези места дължат на вулканичните изригвания, образували Боровишката келдера. Могъщото въздействие на стихиите постепенно е родило най-необикновените природни феномени на Източните Родопи, които са въздействали върху човешкото въображение още в зората на цивилизацията, казват от туристическото дружество към БАН.
Планували са и посещения до тракийското светилище „Асар кая“ край Женда, водопада до село Безводно, яз. „Боровица“, „Дюз кая“ в землището на село Соколите, най-високия връх „Чиляка“ на рида Каракус на Източните Родопи и планината с природен феномен Мечката.
Исмет ИСМАИЛ, Черноочене

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0