50 лева към пенсията и марулките за 60 стотинки…

50 лева към пенсията и марулките за 60 стотинки…

50 лева към пенсиите по време на пандемията. Опашки пред пощенските клонове на всяко седмо число от месеца. Разговори от дистанция-за б

50 лева към пенсиите по време на пандемията. Опашки пред пощенските клонове на всяко седмо число от месеца. Разговори от дистанция-за болежки, живота и т.н. Като някакво преброяване, „колко останахме, държим ли още“. После в панелката, на градинката, до следващия месец..

„60 стотинки са марулките. Тук всичко е домашно, от градината. Нищо няма изкуствено. Ей, на, гледай!”, изрича възрастна жена и подава с треперещи ръце стоката си. Марули, пресен лук, чесън, магданоз, репички и копър са подредени върху празни кашони и касетки, които играят ролята на сергийка. Бабите са седнали на малки столчета на пазара в Кърджали. Встрани от тях друг пенсионер продава домашно краве мляко. Всеки ден са там. Понякога четирима, друг път в по-голям числен състав. Стариците разказват за болежките си, за проблемите на децата си, за внуците докато припечелват към пенсийките си. Не е много, но успяват да дадат на малките, за които „пак иде ваканция, пак ще искат”. Няколкото лева на ден печалба се къта старателно, за да замине по предназначение за внучетата. „Ние сме си пестеливи, животът ни е научил така. Сега за младите обаче е трудно да заделят. Сега не е като едно време. Всичко е скъпо, парите си вървят, та помагаме с каквото можем”, споделят жените.

С марулки от 60 стотинки да „отгледаш” внучето…

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0