5-часова среща и огледи: ГКПП „Рудозем“ отваря за леки коли наесен?!(снимки)

5-часова среща и огледи: ГКПП „Рудозем“ отваря за леки коли наесен?!(снимки)

24rodopi.bg/Общество/Регион Напълно е реалистично пунктът „Рудозем-Ксанти“ да бъде отворен за леки автомобили с туристическа цел още тази есен. До т

24rodopi.bg/Общество/Регион

Напълно е реалистично пунктът „Рудозем-Ксанти“ да бъде отворен за леки автомобили с туристическа цел още тази есен.

До този извод достигнаха народният представител от Смолян Михал Камбарев и  заместник префектът на Източна Македония и Тракия Костас Куртидис. Срещата между двамата продължи над пет часа, а основен акцент бе предсрочното отваряне на граничния пункт.

Цялостното изграждане от гръцка страна на новия довеждащ път до граничния пункт се предвижда да завърши не по-рано от края на 2023 г. Именно с пълното завършване на пътя към момента се свързва и отварянето на ГКПП „Рудозем“.


Целта на визитата на Камбарев и екипа му бе да обсъдят с гръцките колеги евентуални варианти за влизане на ГКПП Рудозем-Ксанти в експлоатация преди пълното изграждане на пътя. Подобно решение би изисквало временно насочване на трафика през съществуващ път за леки автомобили между селата Димарио и Меливия. Характеристиките му не позволяват преминаване на товарни автомобили, но все пак биха направили възможно обслужването на туристическия трафик.

От посещението на Камбарев в съседната държава стана ясно, че в най-напреднал етап на изграждане е лотът, свързващ гръцкото село Димарио със самия пункт. Очаква се той да бъде завършен в края на септември тази година. Михал Камбарев и Костас Куртидис съвместно посетиха участъка от Димарио до пункта и обсъдиха и с представители на строителната фирма прогреса в изграждането му.

По всичко личи, че поставеният срок за завършването на участъка до септември 2022 г. ще бъде спазен. Ето защо заместник префектът и Камбарев са единодушни, че е технически възможно и реалистично е пунктът да бъде отворен за преминаващи леки автомобили с туристическа цел още тази есен.

Имайки предвид, че подобен сценарий не е обсъждан на междуправителствено ниво до момента, Камбарев и Куртидис декларираха, че ще инициират дискусия между министър-председателя на България и този на Гърция относно предсрочното отваряне на ГКПП „Рудозем“. 

COMMENTS

WORDPRESS: 0