5 кърджалийски мандата, но само на Карадайъ е в кърпа вързан

5 кърджалийски мандата, но само на Карадайъ е в кърпа вързан

Само два са сигурните депутатски места в Кърджалийски многомандатен район, ако изборите за парламент се проведат днес. 2 за ДПС, за

Само два са сигурните депутатски места в Кърджалийски многомандатен район, ако изборите за парламент се проведат днес. 2 за ДПС, за останалите три места за кърджалийско присъствие в Народното събрание се задава голяма битка, а играчите този път са повече.
Това е основният извод от последното социологическо проучване, което праща в парламента 6-7 формации.
ДПС има гарантирани два мандата – Мустафа Карадайъ, който отново ще бъде водач, и следващия в листата.
Този път всяко име трябва да е с тежест, с дарбата да поведе повече хора след себе си, а не само да се чака на магията на трите букви Д-П-С, а 10 кандидати да бъдат най-вече по квотен пълнеж – сунит, алианин, помак и т.н.
Ако анализираме през призмата на последните избори – местните, и постигнатите резултати на ДПС в 7-те кърджалийски общини, то партията на Ахмед Доган лeсно ще вземе и 3-тия мандат. С малко напън, малко внос от Турция, разпределението по Хеър-Ниймайер…
Доган би казал: Да са живи и здрави кметовете ни!
Регион Кърджали отново ще бъде отличникът на ДПС, но 4-тият мандат по метода на големия остатък (разпределението на мандатите по системата Хеър-Ниймайер) е недостижим. Разбира се, ако не се случи чудо в нетрадиционни за ДПС региони – хем за националния резултат, хем за „преливане“ към Кърджали, ако е постигнат необходимия остатък!

Възможно ли е Бойко Борисов отново да командирова Вежди Рашидов в Кърджали с надеждата да отклони турски гласове към ГЕРБ и партията да си гарантира пълен мандат, а Цвета Караянчева да има по-силно присъствие в столицата?

Това се говори в средите на ГЕРБ, но няма как да се случи. Рашидов бе тестван веднъж в мажоритарен сблъсък с Ахмед Доган в Кърджали и претърпя фиаско. А като водачи на листи и Рашидов, и Караянчева, а преди това и Стефан Данаилов, постигаха пропорционален резултат от 18 000 гласа. Днес, дори Борисов да е кандидат за депутат в Кърджали, 18 000 е мисия невъзможна, но 11-12 000 гласа са достатъчни.
С Караянчева начело на листата, ГЕРБ отново е с най-голям шанс за 4-тия мандат в Кърджали, но този път щабът колкото ще си дава зор да гради, малко повече ще се моли хората на Слави Трифонов да правят грешки в Източните Родопи. А и Цветан Цветанов да не пречи.

Ако не 4-тият, то поне 5-ият мандат може да е за новата партия „Има такава държава“, която засега се очертава трета политическа сила, но Слави Трифонов и екипът му още не са излезли на терен. Всичко зависи от листата и местните партийни екипи.

Големият ощетен най-вероятно ще бъде БСП. Александър Симов да си търси избираемо място в софийска листа.
БСП в Кърджалийско ще е зле, особено, ако Румен Овчаров се окаже прав, че Делян Пеевски се опитва да контролира БСП чрез Кирил Добрев, който е кандидат за мястото на Корнелия Нинова. Ако Нинова отстъпи лидерското място на Добрев на 12 септември, на хоризонта ще се появи вариант А-национално спасение: Бъдеща коалиция на ГЕРБ и БСП. А това ще рефлектира и на кърджалийските нагласи.
Въобще, в кърпа вързан е само мандатът на Мустафа Карадайъ.
24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0