48,83 % са загубите ва вода в Кърджали, в другите области – от 60 до 80 процента

48,83 % са загубите ва вода в Кърджали, в другите области – от 60 до 80 процента

Състоянието на ВиК сектора в България е много притеснително, защото 60,9% от водата се губят по мрежата. Това е отбелязало в последн

Състоянието на ВиК сектора в България е много притеснително, защото 60,9% от водата се губят по мрежата. Това е отбелязало в последния доклад на Комисията за водно и енергийно регулиране (КЕВР). 48,83 % са загубите на вода в Кърджали през 2018-та, година по-рано са били 46,39%. По данни на КЕВР на всеки 100 км от мрежата са се случвали 99 аварии. В цялата ВиК мрежа в страната през 2018-та имало 58 000 аварии.
По-големи загуби от кърджалийските води има в повечето област на страната, сочи анализът. В Шумен и Монтана са над 80 %, Перник – 68, Варна – 65 %, Враца – 63 %, Силистра – 60 %. Най-малко загуби отчита ВиК в Русе – 42,62 %.
Припомняме, че Кърджали се размина с бедствие и дълготрайна водна криза благодарение на бързите и професионални действия на специалистите от Пречиствателната станция в Кърджали и действията на „Пожарна безопасност и защита на населението“.
На 30 декември към 15 часа е установено изтичане на газ метан на територията на ПСОВ Кърджали. Газът изтича от корпуса на метантанк. Мигновено е задействан аварийния план, предприемат се всички действия необходими за намаляването на производството на газа, ограничаване на теча и обезопасяване на района. Уведомена е „Пожарна безопасност“, чиито екипи веднага пристигат на терен, съобщиха за 24rodopi.com от „ВиК“-Кърджали.
От пожарната започват измервания и съгласуват всички действия със специалистите от ВиК Кърджали. Районът на Пречиствателната станция е изолиран. Към онзи момент не е констатирано опасност за по-тежка авария. Самата станция е на денонощен режим на работа и непрекъснато наблюдение на показателите. След полунощ на 30 декември е регистрирана промяна в някои показатели и уведомена Гражданска защита и съвместно с тях са предприети действия за преустановяване работата на газовото стопанство. Именно бързите действия на служителите в Пречиствателната станция и професионалното действие от страна на Гражданска защита предотвратяват авария от голям мащаб с тежки последствия. В ранните часове на 31 декември започва контролирано изпускане на газа, като се спазени всички условия на безопасност и нормативни изисквания на аварийния план за действие.
Вчера на терен в Пречиствателна станция в Кърджали са пристигнали служители на РИОСВ Хасково със специализирана апаратура. Направените от тях замервания установяват, че всички показатели са с нулеви показатели, а метан газа е с много ниска концентрация и не представлява опасност за населението.
От ВиК Кърджали изказват благодарност на всички служители на Пожарна безопасност и служителите в Пречиствателна станция Кърджали за бързата и адекватна реакция.
Седем пожарникари от службата в Кърджали са извършили успешна операция по обезопасяване на съоръжение, от което изтичал газ метан, посочват от Областната дирекция на полицията. Сигналът за аварийната ситуация в пречиствателна станция за отпадни води в промишлената зона в областния град е бил подаден вчера сутринта в 5,13 часа. На място незабавно са пристигнали пожарникари с противопожарен автомобил, експерти и ръководството на РДПБЗН. Производственият процес е бил спрян, направени са били замервания, които установили концентрация на газ метан на границата на пределните норми в метално съоръжение. Пожарникарите съвместно с технологичен персонал отворили люк за контролирано изпускане на газ, отново били извършени замервания, които отчели нулеви стойности и около 9,20 часа операцията по обезопасяването приключила.
24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0