45 години пеещ „патриотичен“ часовник в Кърджали

24rodopi.bg/Кърджали Пеещият „патриотичен" градски часовник в Кърджали стана на 45 години. На 3 март 1978 година за първи път рано сутрин отеква мело

24rodopi.bg/Кърджали

Пеещият „патриотичен“ градски часовник в Кърджали стана на 45 години. На 3 март 1978 година за първи път рано сутрин отеква мелодията на възрожденската песен „Питат ли ме дей зората”. Часовникът е изненада за националния празник на кърджалийци.

На всеки кръгъл час от 6 до 22 часа 17 български патриотични песни мерят времето вече 40 години. В репертоара на градския часовник има и специални програми – например на 24 май на всеки час пее „Върви, народе възродени”.
През 1976 г. кметът на Кърджали по това време инж. Димитър Милев иска съдействие от тогавашния началник на ОУ на МВР Костадин Мирчев да бъде закупен часовник, за да се запълнят четирите отвора на кулата. Георги Бъчваров, който тогава отговаря за проектирането и изграждането на модерните съобщения в целия Кърджалийски окръг – радиорелейната станция и по-късно на телевизионния предавател на Стръмни рид, видял подобна атракция в Полша.
На среща с местната управа била разказана легендата за тромпетист, който всеки ден излизал от забележителната кула в центъра на Краков и свирил полска патриотична мелодия от 6 до 18 часа от купола на катедрала „Вабел”. Димитър Милев се заинтригувал и решил часовникът в центъра на Кърджали да бъде озвучен.
За по-малко от две години идеята става реалност и по случай 100-годишнината от Освобождението на България в ранното мразовито утро на 3 март 1978 г., точно в 6.00 часа, мощни електронни акорди на „Питат ли ме, дей зората” огласят Кърджали за първи път.
Часовникът е изработен от специалисти на централното техническо поделение във МВР. Той е изцяло електронен. Командното устройство на радиосинхрона е доставено от ГДР.

COMMENTS

WORDPRESS: 0