45% от тестовете са положителни! 41 Ковид легла в Кърджали, 26 хоспитализирани!

45% от тестовете са положителни! 41 Ковид легла в Кърджали, 26 хоспитализирани!

Натоварването на здравната система нараства лавинообразно. Това обявиха от Областния кризисен щаб. В момента в МБАЛ „Д-р Атанас

Натоварването на здравната система нараства лавинообразно. Това обявиха от Областния кризисен щаб.

В момента в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ се лекуват 26 пациенти с COVID-19. 16 от тях са инфекциозно отделение, шестима в пневмологията, четирима в ОАИЛ.  Ръководството на болницата е решило да увеличи броя на леглата за коронавирус, за да посрещне потребностите от лечение. В момента в МБАЛ  има 41 COVID – легла, което е близо 12 % от капацитета на лечебното заведение. Директорът проф. Тодор Черкезов апелира към солидарно разпределение на тежестта: общинските болници да приемат болните по местоживеене, а личните лекари по-активно да се включват в лечението на по-леките случаи, а не само да препращат болните към Спешното отделение. В момента в Момчилград са настанени трима болни, в Крумовград –един.

40-45 на сто от всички направени тестове са положителни, отчитат медиците. По данни на РЗИ към момента 341 души са на домашно лечение, 35 са хоспитализирани, починали са 26.

Областният управител Никола Чанев апелира за засилване на контрола от страна на проверяващите органи и приветства инициативата на МЗ медиците да призовават за спазване на противоепидемичните мерки с включени фенерчета и сигнални лампи. След екипите на ЦСМП той предложи лекарите от МБАЛ да поемат шафетата и да се включат в инициативата всяка вечер в 20 часа. Чанев подчерта, че общините следва да въведат ограничителни мерки съобразно обстановката по места, които да допълват решенията на Областния щаб. „Очаквам от местните власти адекватни решения и отговорно поведение. За жалост обаче се натъкваме и на съвсем формално отношение – община Кърджали е посочила като противоепидемична мярка затварянето на покрития плувен басейн, който не работи повече от година, далеч преди началото на пандемията“, коментира Чанев.

24rodopi.com

           

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0