42 елена лопатара бяха разселени на южния бряг на язовир „Кърджали“

42 елена лопатара бяха разселени на южния бряг на язовир „Кърджали“

24rodopi.com/Регион 42 елена лопатара бяха разселени на южния бряг на язовир „Кърджали“, съобщават от фондация „По-диви Родопи“. Лопатарите са под по

24rodopi.com/Регион
42 елена лопатара бяха разселени на южния бряг на язовир „Кърджали“, съобщават от фондация „По-диви Родопи“. Лопатарите са под постоянно наблюдение от екипа на фондацията и служители и членове на Ловно-рибарското дружество в Кърджали, които сътрудничат за връщането на животните в района.
„В грижата за животните вече се включват и активно помагат за опазването местните жители, за които освобождаването на животните е голяма радост“, заяви Неджми Мустафов, председател на Ловно-рибарската дружина „Боровица“ към Ловно-рибарското сдружение в Кърджали. Половината от парите за разселването на елените идват от Националната програма за разселване на дивеч на СЛРБ, а разселените животни няма да бъдат ловувани минимум 5 години.
Следващите няколко месеца южно от Крумовград и Момчилград предстои да бъдат разселени още над 50 елени лопатари. Целта на фондация По-диви Родопи е стъпка по стъпка еленът лопатар да бъде възстановен в целите Източни Родопи.

COMMENTS

WORDPRESS: 0