40 лева за глас и един дилър под домашен арест

40 лева за глас и един дилър под домашен арест

Десетки сигнали и 34 преписки в Родопите…   Десетки сигнали за нарушаване на изборното законодателство и политическите прав

Десетки сигнали и 34 преписки в Родопите…

 

Десетки сигнали за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите бяха подадени преди и по време на парламентарния вот в Родопите. Към момента един жител на региона е привлечен като обвиняем за купуване на гласове.

12 са били сигналите в област Смолян. „Към момента имаме 4 неприключени проверки, за две предстои вземане на решение. Останалите са с отказ за образуване на досъдебно производство. Едно производство се води срещу мъж“, посочи за „Родопи voice“ окръжният прокурор на Смолян Недко Симов.

Припомняме, че лицето бе задържано за купуване на гласове. В периода 1-7 юли той предлагал по 40 лева на различни хора, които да упражнят правото си на глас за определена политическа партия. Сигналът бил подаден от кандидат за народен представител. Той твърдял, че негов познат му предложил да намери 100 гласоподаватели, които срещу 40 лева да дадат своя вот за политическата партия, от която бил и кандидат-депутатът, подал сигнала. Установено било, че лицето е предложило да осигури гласовете на негови роднини срещу 40 лв. за глас. При извършените първоначални действия по разследването в него бил намерен списък с имена. 

Мъжът бе задържан за 72 часа. Съдът в Смолян пък му наложи мярка за неотклонение „домашен арест“. В момента разследването продължава, като се чака заключение от техническа експертиза.

22 са преписките в прокуратурата за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите пък в област Кърджали, посочиха за „Родопи voice“ от държавното обвинение. Шестима души, някои от тях държавни служители, бяха задържани. четири са досъдебните производства. Припомняме, че акция бе проведена в горското стопанство в кирковското село Чакаларово. При нея бяха задържани четири лица. Извършват се процесуални действия.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0