4 стъпки за санирането, срок до 10 май! Кметът: Ще издирим и убедим всеки заминал собственик!

24rodopi.bg/Общество Крайният срок за приемане на заявления за участие от сдруженията на собствениците по програмата за саниране в Кърджали е 10 май.

24rodopi.bg/Общество

Крайният срок за приемане на заявления за участие от сдруженията на собствениците по програмата за саниране в Кърджали е 10 май.

Това стана ясно по време на работна среща, която премина при голям интерес. На нея бяха представени насоките за кандидатстване за саниране на многофамилни жилищни сгради.

В срещата участва кметът д-р инж. Хасан а Азис, а за да отговорят на въпроси на гражданите тук бяха членовете на специално създадената със заповед на кмета група от общински служители с различни компетентности с председател зам.-кметът инж. Катя Митовска и секретар Надежда Цветкова – началник отдел „Стратегическо планиране и управление на проекти”.

По процедура са допустими да кандидатстват всички многофамилни жилищни сгради, които имат създадени Сдружения на собствениците, стана ясно от презентацията.

Крайни получатели са Сдруженията на собствениците, но се кандидатства чрез Община Кърджали, която е задължителен партньор по процедурата.

Представени бяха четири стъпки, които трябва да се извървят при кандидатстване. А те са: създаване на сдружения на собствениците, там, където няма такива; изготвяне на обследване и издаване на сертификат за енергийна ефективност, както и изготвяне на технически паспорт на сградите; подаване на заявление за интерес за участие в процедурата; сключване на партньорско споразумение, подаване на предложението за изпълнение на инвестицията.

Стана ясно, че техническите  и енергийни обследвания се извършват от сертифицирани фирми, но са за сметка на Сдруженията на собствениците, а възстановимата от общината сума е 6,28 лева на квадратен метър разгърната застроена площ. 

Стана ясно също, че съгласно критериите за оценка, която се извършва от структурата за наблюдение и докладване,  многофамилните жилищни сгради, които преминат 72 точки, влизат в списък на одобрените предложения, а  община Кърджали може да сключи договори само за 30 милиона лева.

Един от въпросите, които бе зададен по време на работната среща, бе как се процедира при положение, че един или няколко от обитателите на многофамилната жилищна сграда го няма или е извън страната, а е необходимо неговото съгласие за извървяване на процедурата по кандидатстване. Лично кметът се ангажира той и работната група да направят всичко възможно този човек или хора да бъдат открити и да се убедят за участие в процедурата.

COMMENTS

WORDPRESS: 0