4 373-ма изселници и гурбетчии се завърнали в Кърджалийско в последната година

4 373-ма изселници и гурбетчии се завърнали в Кърджалийско в последната година

24rodopi.bg/Регион "През последните пет години Кърджали е сред областите, които систематично отбелязват положителна миграция. Особено при нея е и че

24rodopi.bg/Регион

„През последните пет години Кърджали е сред областите, които систематично отбелязват положителна миграция. Особено при нея е и че за разлика от останалите, пикът на механичния прираст към нея беше през 2019 г., когато достигна 37‰, а не през годината на пандемията. Кърджали има само един основен източник на имигранти – съседна Турция“, сочи анализ на Института за пазарна икономика.

Област Кърджали е привлякла 4 373 души от чужбина в рамките на последната отчетна година.

„Интересно ще е да се проследи дали повишаването на инвестиционната активност и откриването на нови работни места през последните години ще направи областта по-привлекателна за работници от други области на България, но на този етап такъв интерес отсъства“, посочва от ИПИ.

Общо 6 436 души се заселили в област Кърджали през 2020-та, региона пък са напуснали 2 740, това сочат данните на Националния статистически институт.

Както вече 24rodopi.com писа, според анализа на последните статистически данни все повече кърджалийци се местят да живеят в Пловдив. Градът под тепетата е и избор №1 на кърджалийци в раздела вътрешна миграция. 342-ма кърджалийци са станали пловдивчани са една година./24rodopi

COMMENTS

WORDPRESS: 0