4 000 изселници тръгват от Бурса, за да гласуват в родината в неделя

4 000 изселници тръгват от Бурса, за да гласуват в родината в неделя

Около 4 000 души от Бурса ще пътуват за България, за да могат да гласуват в неделя. Това заяви председателят на най-голямата изсел


Около 4 000 души от Бурса ще пътуват за България, за да могат да гласуват в неделя. Това заяви председателят на най-голямата изселническа организация „Балгьоч“ Вели Йозтюрк. Десетки хиляди нашенци, живеещи в „столицата на изселниците“, няма да могат да упражнят правото си на вот, защото в цяла Турция ще има едва 35 секции. 

По-голямата част от тези 4 000 души са родом от населени места в Кърджали. те присъстват в избирателните списъци и ще могат да гласуват на 4 април.

Изселнически трафик ще има и от Истанбул и други големи градове към Кърджали.

Около 500 изселници пристигнаха в последната седмица в региона, но това са хора, които традиционно идват в родните населени места в началото на пролетта и остават тук до късна есен.

350 000 нашенци в Турция имат право да гласуват на 4 април за Народно събрание, но избирателните секции в южната съседка са едва 35 – това било отбелязано по време на срещата в Бурса. Както вече 24rodopi.com писа, това бе отбелязано по време на срещата на почетния председател на „Балгьоч“ Турхан Генчоглу с кметовете на Момчилград и Джебел Илкнур Кязим и Неджми Али.

На снимката: Пред секция в Истанбул, март 2017-та. Резултатите на ДПС и ДОСТ в Турция.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0