4-те колони на футболния дом "Арда 1924"

4-те колони на футболния дом "Арда 1924"

Футболният дом „Арда 1924“ е факт. И се крепи на 4 здрави, много подсилени колони. Но компрометира ли се само едната от тя


Футболният дом „Арда 1924“ е факт. И се крепи на 4 здрави, много подсилени колони.

Но компрометира ли се само едната от тях, красивите мигове с исторически нюанси – от отбелязването на победния гол от Ахмед Осман в баража за влизане в Първа лига със „Септември“ до танца на победата под дъжда на „Арена Арда“ след плейофа за евротурнирите на 30 май, ще останат само мили спомени.

1.Стратегът Белия

Наставникът на „Арда 1924“ Николай Киров – Белия, е попадението на „Арда 1924“. Неслучайно бе обявен за треньор на изминалата година на България.

Той и неговата стратегия трябва да останат в Кърджали.

Помните ли как един финансов министър ни се присмиваше, че искаме пари от държавата за развитие на футбола в Кърджали (най-вече за стадиона), а сме един отбор с 13 чужденци? След „Славия“, и „Арда 1924“ показа, че нещата се получават и само с родни таланти. Защото Белия създаде колектив.

И по-известни футболни треньори могат да бъдат привлечени в „Арда 1924“, ако Киров бъде трансфериран в по-голям клуб, но печелившото за ръководството е, ако Белия стане по- по- най- в Кърджали!

2.Отборът

И преди е имало силни индивидуалисти, но сега е нещо, което плаши другите отбори в елита. Колектив е скромно казано. Киров сякаш намери място за всеки един детайл и сглоби перфектната машина за възможно най-малко пари.

На този отбор само един Светослав Ковачев му липса и през новия сезон ще бъде един от фаворитите за медали в Efbet лига.

3.Парите на Вълка

Несъмнено важните хора за рестарта на кърджалийския футбол са Румен Гайтански – Вълка, Ахмед Доган, Хасан Азис и, разбира се, най-големият оптимист, че нещата ще се получат, бизнесменът Стефан Пешев.

Парите на Вълка са жизненоважни. В България футбол се прави с пари. Някои клубове дори играят с много пари, докато успехите в града край Арда са постигнати с умерен бюджет. Някой ден може да стане и обратното – пари да се правят от футбол в Кърджали, но трябва много, много работа. Като се почне от детско-юношеска школа, изграждане на тренировъчно игрище (как хубаво ни излъга Борислав Михайлов!),…

4.Феновете

Доскоро кърджалийските футболни фенове бяха на по-предни позиции от любимците си в класацията на най-мощните агитки у нас. Уви, към днешна дата следва да признаем, че „Арда 1924“ са 4-ти в Първа лига, но фен зоната е след софийските и пловдивските отбори, че и след варненската агитка.

За да се получи феноменът „12-тият играч на „Сините от Кърджали“, не е достатъчен само стремежът към масовост по трибуните, но поне и две-три композиции от организирани ядра, които да насочат вниманието на България и към сектор „Само Арда“. За постигане на тази цел има огромно желание в запалянковците, но в дълг е оперативното ръководство на клуба. То трябва да вземе за пример работата в тази насока на водещите софийски и пловдивски клубове.

И докато се получи визията „Като гледаш феновете и ти е кеф, че си от Кърджали и си купил фланелка на „Арда“, няма спиране – колкото повече са по трибуните, толкова повече успешни мачове ще изиграят любимците на терена.

24rodopi.com


Снимки: Гюнер Шюкри

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0