4 производства и 10 преписки за фалшив трудов стаж пред НОИ

4 производства и 10 преписки за фалшив трудов стаж пред НОИ

Районната прокуратура в Кърджали извършва разследване по четири досъдебни производства, както и проверки по 10 преписки, за предост

Районната прокуратура в Кърджали извършва разследване по четири досъдебни производства, както и проверки по 10 преписки, за предоставяне на неверни данни за осигурителен трудов стаж пред Териториалното отделение на Националния осигурителен институт.
Те са образувани за времето от месец април до месец юли т.г., съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.
По досъдебните производства се извършват разпити на свидетели, назначени са съдебни експертизи и изискани експертни справки. Досъдебните производства са за това, че съзнателно са ползвани неистински официални документи (удостоверения за трудов стаж), когато от дееца за самото съставяне не може да се търси наказателна отговорност – престъпление по чл. 316, вр. чл. 308, ал. 1 Наказателния кодекс, за което се предвижда наказание „лишаване от свобода“ до три години, както и за престъпление по чл. 316, вр. чл. 311, ал. 1 Наказателния кодекс – за това, че съзнателно са ползвани официални документи, съставени от длъжностно лице в кръга на службата, в които документи са удостоверени неверни обстоятелства, с цел те да бъдат използвани като доказателство за тия обстоятелства, когато от дееца за самото съставяне не може да се търси наказателна отговорност, за което наказанието е „лишаване от свобода“ до 5 години, като може да се наложи и лишаване от право да се упражнява определена държавна или обществена длъжност.
24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0