390 нови жилища и Кърджали в Топ 5 по строителство в страната!

390 нови жилища и Кърджали в Топ 5 по строителство в страната!

Цените на строителните материали рязко скочиха, жилищата поскъпнаха, но търсенето на пазара на недвижими имоти продължава и… Кърджали е в Топ 5 в

Цените на строителните материали рязко скочиха, жилищата поскъпнаха, но търсенето на пазара на недвижими имоти продължава и… Кърджали е в Топ 5 в страната.

В подготовка за строеж в региона са 390 жилища, отчита за второто тримесечие на годината Националната статистика. Първото място логично е за столицата с 5 367, следвана от Пловдив с 1 056 жилища, Варна – 665, Бургас – 435.

През второто тримесечие на 2021 г. в страната е започнал строежът на 1 410 жилищни сгради с 5 993 жилища в тях и с 784 124 кв. м обща застроена площ, на 21 административни сгради/офиси с 19 915 кв. м РЗП и на 642 други сгради с 419 529 кв. м РЗП.

Спрямо предходното тримесечие започнатите жилищни сгради се увеличават с 41.3%, жилищата в тях – с 13.1%, както и разгънатата им застроена площ – с 18.7%.

Предвидените 390 жилища в Кърджали са с 60 226 кв. метра разгърната застроена площ. Разрешително за строеж са получили и 15 други сгради.

„Нивата са по-високи спрямо миналата и предходната години. Усеща се едно обезценяване на парите и хората търсят сигурността във вложенията си в жилища. В момента е пикът на сделките, който ще продължи до края на лятото. Следва обичайния спад, а в края на годината отново ще има ръст“, посочват експерти и инвеститори в строителния бранш в Кърджали пред 24rodopi.com.

Гурбетчия в Западна Европа. Това е профилът на купувача на недвижима собственост в града край Арда. За някои гастарбайтери това е първо жилище. За други-инвестиция във второ и трето. Сделките пък се осъществяват със собствени средства.

„Гурбетчиите плащат в кеш. Едва пет процента от сделките са чрез банкови заеми. Говорим за млади хора, които работят в условия на друг икономически стандарт, но влагат за бъдещето тук“, заявяват пред екипа ни и брокери, и строителни предприемачи.

С около 60 евро средно са поскъпнали жилищата в Кърджали, отчитат от бранша.

За 600 евро се търгува квадратния метър в централната градска част, в най-големия квартал на града-„Възрожденци“, квардарът струва 420 евро.

„Млади хора, разполагащи със свежи пари. Плод на труд зад граница. Те не търсят жилище на всяка цена. Предпочитанията са-поне 120 квадрата, с две спални, качествено строителство. Плаща се в кеш. Цената на парите е ясна. Жилището символизира събирането на семейството след раздяла, плод на гурбет. Изискванията са високи. На всяка цена и гараж. Който пък струва към момента 10-12 000 евро.

За голямо жилище с „подслон за автомобила“ гурбетчии са готови веднага да извадят над 80 000 евро в брой“, посочват от бранша „настроенията“ на клиентите в региона.

24rodopi.com

 

 

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0