37 години от мразовития митинг срещу смяната на имената в Млечино

37 години от мразовития митинг срещу смяната на имената в Млечино

Тази година се навършват 37 години от първия протестен митинг в ардинското село Млечино срещу насилствената смяна на имената на турското и мюсюлманско

Тази година се навършват 37 години от първия протестен митинг в ардинското село Млечино срещу насилствената смяна на имената на турското и мюсюлманското население в страната. По този повод на 25 декември от 10 часа пред чешмата – паметник в Млечино ще се поднесат цветя и венци в памет на жертвите на т.нар. „Възродителен процес“. Във връзка с годишнината в местната джамия ще се отслужи мевлид. След молитвата на присъстващите ще се раздаде пилаф. Организатор на проявата е Общинската организация на ДПС-Ардино.
Очаква се на събитието, което ще се проведе при спазване на всички противоепидемични мерки, свързани с пандемията COVID-19, да присъстват председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, зам.-председателите на ДПС, народни представители, кметове на общини и председатели на общински съвети от областта, участници в драматичните събития на 24 декември 1984 година.
Преди 37 години в мразовития декемврийски ден в Млечино се събират над 3 000 души от близките села Горно и Долно Прахово, Башево, Търна и Чернигово, за да изразят своето несъгласие със смяната на турските си имена. Тогава гръмва и първият изстрел срещу невинни хора.

Гюнер ШЮКРИ, Ардино
24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0