Обещанието на министъра: През 2023-та ще се ремонтира път към 21 населени места, не е „пипан“ от 1979 година

24rodopi.bg/Регион През 2023-та ще стартира ремонтът на ключов републикански третокласен път в област Кърджали, който свързва 21 населени места, а

24rodopi.bg/Регион

През 2023-та ще стартира ремонтът на ключов републикански третокласен път в област Кърджали, който свързва 21 населени места, а през 2025 г. той би следвало да бъде напълно завършен. Това обяви вицепремиерът и министър на регионалното развитие Гроздан Караджов в отговор на парламентарно питане на депутатите от ДПС Павлин Кръстев, Адлен Шевкед и Байрам Байрам и Адлен Шевкед. Става дума за спешната нужда от рехабилитация на третокласен републикански път III-8653 от км 0+000 до 22+500 „Кобиляне – Боровица – Долна Сполука” в общините Ардино и Кърджали.

Народните представители са на мнение, че проектът е забравен в годините от АПИ и може би не фигурира вече в агенцията. През последните години са изпратени многобройни писма до АПИ, Областно управление Кърджали, за да се приведе републикански път III-8653 „Кобиляне – Боровица – Долна Сполука” в съответствие с изискванията за нормална проходимост и пътна безопасност.

В момента техническото и експлоатационното състояние на пътя е крайно лошо, с потенциални условия за възникване на ПТП и е в състояние на неизползваемост. Почти е разрушена повърхността, а на някои места дори липсва такава.

Министър Караджов посочи, че в инвестиционната програма на АПИ за 2022 г. за възстановяване на експлоатационното състояние, осигуряване на безопасността на движението, е включен републикански път – Ардино-Бойно, в частта Кобиляне-Брезен-Боровица-Сполука. За участъка от 17 до 20 км. се предвижда изготвяне на технологичен проект и изпълнение на укрепване на скатове, цялостен ремонт с подмяна на асфалтови пластове, попълване и профилиране на банкети, подмяна на ограничителни системи, полагане на маркировки и пътни знаци. За съоръжението при км. 9+947 се предвижда обявяване на обществена поръчка за проектиране и строителство на нов мост. Цялостният ремонт на 22 километра от третокласния път III-8653 от село Кобиляне към село Сполука от км 0+000 до 22+500, е предложен за включване в четиригодишната ремонтна програма на АПИ, като се предвижда през тази година да бъде обявена обществена поръчка за изработване на техническия проект.

Доколкото пътят е за основен ремонт в тези участъци, няма начин по действащото законодателство ремонтът да бъде започнат през тази година. През тази година може единствено да се поръча по реда на Закона за обществените поръчки неговото проектиране, а едва следващата година ще можем да обявим и процедура за изпълнител на основния ремонт, уточни министър Караджов.

Той поясни, че проектът ще определи конкретните ремонтно-възстановителни дейности, прогнозната стойност на строителните работи и срокът им за изпълнение. При готов проект след това ще може да се проведат открити процедури по ЗОП за избор на изпълнители на строителството и строителния надзор. Очаква се ремонтът да бъде изпълнен най-късно до 2025 г. За периода до изпълнение на основния ремонт ежегодно ще се изпълняват дейности по текущ ремонт и поддържане, заяви министърът.

Караджов припомни, че пътят е построен в началото на 60-те години на миналия век. В участъка от км. 0 до км. 2+650 асфалтовата настилка е едва с ширина 6 метра, а от км. 2+650 до км. 22+500 настилката е със средна ширина 3,50. Трасето е основно ремонтирано единствено един път през 1979 г. и в периода от 1979 до 2021 г. по третокласния път са изпълнявани само спорадични дейности по текущ ремонт и поддържане.

Конструкцията на настилката няма необходимата носимоспособност и това е основната причина за незадоволителното състояние на трасето, каза в заключение регионалния министър.

COMMENTS

WORDPRESS: 0