Войната оставя Европа без гуми за автомобили?! Шефът на „Теклас“: Нямаме проблеми с каучука!

Войната оставя Европа без гуми за автомобили?! Шефът на „Теклас“: Нямаме проблеми с каучука!

Военният конфликт в Украйна и санкциите срещу Русия създават нов проблем за автомобилната индустрия в Европа-производството на гуми. Проблемът е, че

Военният конфликт в Украйна и санкциите срещу Русия създават нов проблем за автомобилната индустрия в Европа-производството на гуми.

Проблемът е, че основният производител на сажди за каучуковите изделия е именно Русия, предупреждават от Германската асоциация на гумената индустрия (WDK). Производителите на каучуковите изделия – не само гуми, но и маркучи и уплътнение, вече изчерпват запасите си и скоро ще се усети недостиг. А от него ще бъдат засегнати именно автомобилните компании.

„Саждите са незаменим материал за нашето производство и досега повече от 1/3 от него идва от Русия. Руските доставки са спрени, а европейските мощности не са достатъчни, за да отговорят на търсенето“, казва Борис Енгелгард, главен изпълнителен директор на WDK.

„Подобен проблем не стои пред нас. Нямаме никакви взаимоотношения относно каучука с Русия“, обяви за 24rodopi.com изпълнителният директор на най-голямото предприятие в Кърджали-„Теклас“, Георги Георгиев. Компанията произвежда каучуковите съединения за почти всички марки автомобили. В цеховете край Кърджали работят над 2000 души.

„Каучукът, който използваме, го произвеждаме ние. Той обаче е продукт от около 20 различни компонента“, допълни Георги Георгиев.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0