35 бежанци са поискали работа в Родопите, 478 украинци живеят в планината

35 бежанци са поискали работа в Родопите, 478 украинци живеят в планината

24rodopi.bg/Регион Общо 35 украински бежанци са поискали работа в Родопите. 10 от тях вече са част от персонала в хотели и ресторанти в Кърджали,

24rodopi.bg/Регион

Общо 35 украински бежанци са поискали работа в Родопите. 10 от тях вече са част от персонала в хотели и ресторанти в Кърджали, установи проверка на екипа ни.

15 други бежанци са заявили в Бюрото по труда в града край Арда, че желаят да бъдат наети. Около десетина украинци пък са назначени в Смолян.

190 бежанци са били регистрирани в Кърджалийско, сочат последните данни на отдел „Миграция“ в Областната дирекция на МВР. 106 пък са поискали временна закрила. Именно последните имат право на трудови правоотношения.

17-годишно момче от Украйна, пристигнало със семейството си след началото на конфликта в родината му, е пожелало да работи в Кърджали. Желанието на ученика е да бъде нает в хотел в областния град.

Част от бежанците работят дистанционно към компании в Украйна, посочиха за екипа ни експерти. Други пък са със сериозна квалификация, но пътят за легализиране на документите е сложен и те трябва да се задоволят с неквалифициран труд, посочиха още експерти.

288 са регистрираните бежанци в Смолянско, сочат последните данни. 252-ма граждани на Украйна са поискали временна закрила.

На снимката: На границата, едни от първите, пристигнали в Родопите

COMMENTS

WORDPRESS: 0