Путин призна ДНР и ЛНР, прати армията в Донбас

Путин призна ДНР и ЛНР, прати армията в Донбас

Руският президент Владимир Путин обяви, че Москва признава самообявилите се "народни републики" в Донецк и Луганск. Путин подписа секунди след изявле

Руският президент Владимир Путин обяви, че Москва признава самообявилите се „народни републики“ в Донецк и Луганск.

Путин подписа секунди след изявлението си както укази за независимостта им, така и договори за взаимопомощ и сътрудничество с лидерите на „ДНР“ и „ЛНР“, Денис Пушилин и Леонид Пасечник. Двамата бяха в Кремъл за пряко излъчената церемония.

Новината бе известна преди речта му и церемонията, тъй като той я съобщи на лидерите на Франция и Германия. Това стана известно от публикация на сайта на президентството в Москва преди очаквано тази вечер обръщение на руския лидер по темата.

Руският президент инструктира Министерството на отбраната да осигури поддържането на мира в ДНР и ЛНР от руските въоръжени сили, съобщиха руските агенции.

„Във връзка с призивите на ръководителите на ДНР и ЛНР, Министерството на отбраната на Руската федерация да гарантира, че въоръжените сили на Руската федерация на територията на републиките изпълняват мироопазващи функции до сключването на договора „, се казва в президентския указ.

Става дума за Договор за дружба, сътрудничество и взимопомощ с всяка от тях, за който на външното министерство се възлага да започне преговори с властите в Донецк и Луганск. Указът влиза в сила незабавно. Колко ще отнемат установяването на дипломатически отношения, преговорите, подготовката на договор, представянето, подписването и ратифицирането му не е ясно.

В обръщението си тази вечер Путин каза, че Москва изисква от властите в Киев „незабавно да прекратят бойните действия (…) в противен слчай цялата отговорност завъзможно продължаване на кръвопролитието изцяло и напълно ще лежи насъвестта на управляващият територията на Украйна режим“. В края той обяви, че незабавно признава т.нар. Донецка и Луганска народни републики.

Признаването на отцепилите се региони в Източна Украйна от руския президент Владимир Путин за независими държави бе посрещнато с остри критики в чужбина.

„Осъждам решението на Русия да признае тези „републики“. Москва продължава да раздухва конфликта в Източна Украйна. Русия се опитва да си създаде претекст отново да нахлуе в Украйна“, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от „Ройтерс“.

„Това е в явно нарушение на международното право. Това е… грубо нарушение на суверенитета и целостта на Украйна. Това е отхвърляне на Минския процес и Минските споразумения и мисля, че е много лоша поличба и много мрачен знак“, каза британският премиер Борис Джонсън на пресконференция. Докато той говореше, Путин подписа указ за признаване на независимостта на двата отцепнически региона Луганск и Донецк, които се откъснаха с руска помощ от контрола на Киев през 2014 г.

Премиерът на България Кирил Петков осъди решението на руския президент Владимир Путин да признае независимостта на отцепилите се от Украйна Донецка и Луганска народни републики.

„Продължаваме да защитаваме териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници. Международното право трябва да се спазва. Ние, ЕС, сме обединени в защитата му“, написа Петков в „Туитър“.

По-рано днес върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел обяви, че Брюксел ще предложи на министрите в Съюза да наложат санкции на Кремъл, ако руски военни нахлуят в Украйна. Борел добави, че санкциите ще засегнат и Беларус, ако от територията на тази страна или с нейно участие бъдат предприети действия срещу Украйна.

Снимка: Ройтерс

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0