32 проекта за над 18 млн. лв. са подадени в Кърджалийско по първата процедура от Плана за възстановяване

24rodopi.bg/Регион В област Кърджали са сключени 54 договора за над 24 млн. лв. по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК) 2014-

24rodopi.bg/Регион

В област Кърджали са сключени 54 договора за над 24 млн. лв. по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК) 2014-2020. Това съобщават от Министерството на иновациите.

От фирми от област Кърджали са подадени 32 проектни предложения за над 18 млн. лв. по първата отворена процедура от Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) – „Технологична модернизация“, сочат данни на Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ (ГДЕФК) към Министерството на иновациите и растежа (МИР). Мярката ще подпомогне бизнеса в закупуването на нови съоръжения и машини в производствени предприятия с цел обновление и модернизация на техническия им парк. Стойността й е 260 млн. лв. В края на кандидатстването са приети двойно повече от очакваните предложения – общо 2 537 проекта за над 1 млрд. лв. от фирми от цялата страна. В рамките на мобилната приемна, която провежда в цялата страна, министърът на иновациите и растежа Александър Пулев обяви, че около Коледа МИР ще обяви списъците на всички фирми, които ще получат финансиране по тази мярка. По думите му, първата фаза на оценката е преминала и към финалната фаза продължават над 2000 от тях.

Общият брой на сключени договори по цялата Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ (2014-2020 г.) в област Кърджали е 54 бр. за над 24 млн. лв., като 53 от тях вече са приключили. МИР е финансирало и 11 проекта за енергийна ефективност за близо 1 млн. лв. Отпуснатата безвъзмездната финансова помощ за преодоляване на последствията от COVID-19 в Кърджали, също по линия на МИР, е за над 8 млн. лв., като са сключени 336 договора за получаването й.

На снимката: Министър Александър Пулев. Снимка: Министерство на иновациите

COMMENTS

WORDPRESS: 0