3 дни работа във Франция, 1850 лева на месец у дома! А родопската афера в Испания…

24rodopi.bg/Общество Милиони левове печелят хора без работа, стоейки си вкъщи, от френска безработица. Въпреки че обезщетенията са напълно законни, т

24rodopi.bg/Общество

Милиони левове печелят хора без работа, стоейки си вкъщи, от френска безработица. Въпреки че обезщетенията са напълно законни, те се получават по схема, а хората взимат средно по 1850 лева на месец цяла година само след 3 работни дни във Франция, пише Труд бг.

За практиката алармира бизнесмен от региона на Гоце Делчев, който през последните няколко години не може да си намери персонал, който иска да работи законно. Предлагат ми да ги наема без договор, за да не загубят помощите, обясни  инвеститорът, който има няколко предприятия в различни схеми на икономиката.

Схемата е проста. По френското законодателство при помощите за безработица се изплаща процент от последната заплата, а не както е при нас от средната сума от възнагражденията за определен период. Така дори и да работите само 3 дни на полето във Франция, българската държавата е длъжна да ви изплаща процент от цялата месечна заплата, която бихте заработили, в продължение на до 1 година, според това колко години трудов стаж без прекъсване имате. В тези случаи първите три месеца обезщетение се изплащат от Франция, а останалите – от родния бюджет.

В резултат на опцията има стотици злоупотреби.

Както „Родопи voice“ вече писа пък, няма да има наказани за гурбетчийската афера в Испания. Нито някой от 62-мата неделинци, работили на Иберийския полуостров, нито човекът, който ги е наемал. Делото бе прекратено от прокуратурата след анализ на доказателствата, с които не може да се „обоснове търсене на наказателна отговорност“, съобщиха за „Родопи voice“ от държавното обвинение.

Пет години се проточи разследването по случая, при който НОИ изплати 237 000 лева обезщетения на гурбетчии от Неделинско заради фиктивна работа в Испания. 30 тома са материалите по делото.

Припомняме, че досъдебното производство бе образувано през октомври 2018-та година. Близо 70 жители на Неделино бяха проверявани поради съмнения, че са се възползвали от обезщетения за безработица на база фалшиви документи за работа в Испания.

Разследването е за документна измама в особено големи размери. Чрез използване на документи с невярно съдържание гурбетчиите са взели в България обезщетение за безработица в общ размер на 237 000 лева, смятат от прокуратурата. Това са работници, които имат трудови договори за земеделска работа в Испания.

Родопчаните са работели по няколко дни в Аранда де Дуеро, а има и такива, които въобще на са пътували до Иберийския полуостров, а след това са командировани в България, твърдят от държавното обвинение. Всички те са получавали обезщетения от порядъка на 1200 лв. Те сключвали договори с фирма, регистрирана в Испания от родопчанин, но след това полагали труд на негови обекти в България.

„При документите няма нищо нередно. Сключвани са били договори за работа, изплащани са били осигуровки. Испанските власти обърнаха внимание на факта, че този работодател е нямал основание да командирова български граждани, работещи в Испания, на свои обекти в България“, посочиха от прокуратурата.

Към момента почти всички изплатени обезщетения са върнати.

Припомняме, че разследването предизвика протест от страна на някои от гурбетчиите през 2019-та година. „Постоянно живеем в стрес и останахме без доходи, социални и здравни осигуровки. Не можем да започнем работа, тъй като се надяваме заповедта за спиране на обезщетенията да се отмени!”, заявиха те тогава.

„През 2018 година заминахме в Испания, където започнахме работа във фирмата на наш съгражданин. След прибирането си в България решихме да се възползваме от Европейската директива за равно третиране при работа в друга държава от ЕС и получаване на обезщетения при оставане без работа. За съжаление след подаване на документите в НОИ-Смолян ни беше отказано изплащането на обезщетенията и със заповед на директора на НОИ бяха спрени, въпреки че част от нас получиха парични суми. Вместо да получим адекватен отговор, срещу нас започна наказателно производство”, посочиха гастарбайтерите в своя протестна декларация през 2019-та.

Инспекцията по труда и социалната сигурност на град Бургос, област Кастилия и Леон в Испания, анулира осигурителните периоди на 57 души от Неделино, които настояват да получават обезщетение у нас. Смолянското поделение на НОИ поиска от испанските власти проверка, след като установи, че голяма група хора от родопския град са взели обезщетение за безработица в размер на 237 хил. лв.

Според родния НОИ са предотвратени щети в размер на близо 1 млн. лева.

Прокуратурата няма да повдига обвинения срещу тях, а сега вече стана ясно, че няма да има такова и срещу работодателя. Това е 55-годишен мъж от Неделино. Той развива бизнес от години в Испания.

На снимката: Протестът на гурбетчиите

COMMENTS

WORDPRESS: 0