3 000 пакета с ашуре за едноименния празник в Кърджали! (снимки)

3 000 пакета с ашуре за едноименния празник в Кърджали! (снимки)

3 000 пакета с ашуре ще бъдат раздадени в Кърджали днес. За 15 юбилейна година Община Кърджали организира празника „Ашуре”, който традиционно събира

3 000 пакета с ашуре ще бъдат раздадени в Кърджали днес.

За 15 юбилейна година Община Кърджали организира празника „Ашуре”, който традиционно събира и мюсюлмани, и християни, на Пазара на производителите.

Кметът на Кърджали д-р инж. Хасан Азис, районният мюфтия Басри Еминефенди и енорийският свещеник отец Петър приветстваха присъстващите, но заради ковид пандемията традиционното раздаване на ашуре на това оживено място в града край Арда няма да се състои.

Над 3000 пакета с вкусния десерт ще бъдат раздадени на хората по домовете им, като за целта е създадена специална организация за тяхното извозване по населени места на общината, кварталите и централната част на Кърджали. Най-нетърпеливите получиха пакети с ашуре от Хасан Азис.

Празникът „Ашуре” се провежда под егидата на кмета на Кърджали.

„Празникът Ашуре за нас винаги е бил знак на единството, да се подпомагаме, да бъдем заедно, независимо от религиозна и етническа принадлежност на хората в Кърджали, независимо кой на какъв бог се моли.  Затова Кърджали е известен у нас и по света като столицата на толерантността. Вече 15 годни ние отбелязваме празника Ашуре тук на пазара, сред хората, а не в хотели или ресторанти. Това се прави единствено в Кърджали”, каза д-р инж. Хасан Азис.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0