3-те истини на доц. Мангъров и моето откровение: Бих гласувал за него, ако ще и от БКП да е номиниран!

3-те истини на доц. Мангъров и моето откровение: Бих гласувал за него, ако ще и от БКП да е номиниран!

„Не бих се включил в политиката – аз ненавиждам да се занимавам с административна работ. Никога не съм имал такова желание"


„Не бих се включил в политиката – аз ненавиждам да се занимавам с административна работ. Никога не съм имал такова желание“, казва в интервю началникът на отделението за COVID-19 в Инфекциозна болница доц. Атанас Мангъров. Но завчера той каза три такива истини, че ако се появи в която и да е листа, дори  и от БКП да е, ще обере масово гласове.

Тези негови думи продължават да крепят надеждата на хората, че в тази страна все пак има хора, които разсъждават с мозъка си.

Достатъчно е дори само това, че се осмелява да изрече на глас простичките, но неизричаните  от друг истини, които всеки човек усеща дълбоко в себе си. Искрено, доблестно и последователно отстояване на позиция.  Докато сме свидетели как професорите от НОЩ (Мутафчийски, Кунчев, Кантарджиев) за нула време промениха „научните си виждания“ на 180 градуса и ковид-19 от безобидно грипче се превърна в смъртоносна болест, която върлува с невиждана ярост, а маските, които уж не помагаха и бяха безсмислени, станаха основната предпазна мярка в борбата с вируса.

Уникална рядкост е човек да не се изкуши от политиката и силните на деня и да не продаде себе си и истината. Хората оценяват това. В социалните мрежи има групи за подкрепа на Мангъров като фейсбук групата „Мангъров и народът за България“ с 13 хиляди членове. Да, народът цени своите личности, които не се страхуват от народната мъдрост, че който казва истината, го прогонват от девет села в десетото. Макар политическата класа да не ги оценява. Наскоро загубихме професор Чирков, но няма да забравим смразяващото му признание за тази политическа класа:

“Аз доведох хора от Бремен, те изготвиха концепция за 200 000 евро за модерна „Бърза помощ”, но не взеха нито стотинка за труда си. Ние още не бяхме членове на ЕС, но аз намерих спонсори от Австралия и Швеция, които ни подаряваха 85 млн. евро да си направим съвременна спешна помощ. Само че тук ми казаха: „Чирков, това е сън в лятна нощ…“ И толкова… Основната причина е слабата ни мисловна култура.

Нашите политици са алчни циници. Това, че тези хора нанасят непоправими щети и се стига до невероятни разриви в обществото, никого не интересува…”

 

А ето и трите истини на Мангъров:

1. „В нашата страна всяка година около 65 000 души умират от сърдечно-съдови заболявания. Около 16 000 загиват от злокачествени заболявания, още няколко хиляди загиват от белодробни, бъбречни и всевъзможни други заболявания. Да не би тези хора да са спрели да умират? Те продължават да умират, но с коронавирус – не са спрели да умират, просто загиват с COVID-19″;

2. „Това е мит, че тази инфекция не създава имунитет и може да повтаря. Ако тези идеи са верни, то всички опити за правене на ваксина са предварително обречени на неуспех. За какво ги купуваме, ако не сме сигурни, че те ще вършат работа? Ако тези приказки, които се съобщават всяка сутрин са верни, то в страната има около 60 лаборатории, които всеки ден правят по 10-12 хиляди теста. Те са разпределени в цялата страна и правят достатъчно тестове – тоест това е една представителна извадка и се оказва, че около 30-40% от тестовете са положителни. Ако в дадения момент 1/3 от хората в страната са заразени, то може да се очаква, че в рамките на един месец тези 30-40%, които са заразени, те ще заразят още 30-40%, които пък ще заразят още хора. Би трябвало, ако тези данни са верни, много скоро вирусът да премине през основната част на населението на страната. Ако това се случи, то на кой ще слагаме ваксини? На хората, които са преболедували ли? Може би цялото това предплащане на ваксините значи, че този, на когото са предплатени, не го интересува ще се ползват ли, или не. Това е бизнес от нашия джоб“;

3. „Тези приказки са част от това неадекватно отношение към коронавируса и този опит за създаване на страх и безизходица и, че всичко е загубено и единственият шанс е ние да се разхождаме с едни парцали пред лицата си и да си мислим, че ни пазят. Не, че ни пазят, ами че с тях ние пазим другите – това са пълни глупости! По този начин няма как да се спре разпространението на една въздушно-капкова инфекция. По този начин не става! Ще си върви така докато не мине през цялото население и колкото повече се отдалечаваме от правилата на нормалната медицина, толкова по-трудно ще ни е да се борим с тази зараза и загубите, които търпим, ще са по-големи“.

Ерхан Алемдар, специално за 24rodopi.com

 

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0