29-годишна в съда: Искам турско име, Берлин не ме приема!

24rodopi.bg/Общество Млада жена от Родопите поиска да й бъдат сменени българските имена, дадени от родителите й, защото… турската общност в Берлин не

24rodopi.bg/Общество

Млада жена от Родопите поиска да й бъдат сменени българските имена, дадени от родителите й, защото… турската общност в Берлин не я възприемала, а тя изпитвала неудобство, научи 24rodopi.bg.

Куриозният случай бе разгледан в съда в Момчилград.

Дамата е родена през 1994 година в малък град в област Кърджали. Родителите й й дали български имена. Тя обаче имала турско самосъзнание, турска етническа принадлежност, изповядвала ислям. „Сега се казва Гюлюзар“, каза пред съда чичото на 29-годишната жена-Сергей.

Като мотив за промяната на трите имена, дамата посочила, че от 10 години живее в германската столица Берлин. Там имало голяма турска общност, а настоящите й имена й „създавали огромно неудобство, тъй като били обществено неприемливи, дори неразбираеми и в остро противоречие с наложените традиции за имена на хора от турски произход и с турско самосъзнание“. Тя вече се представяла пред широк кръг близки и познати с другите си имена, различни от Гюлюзар, защото имала контакти основно с лица от турски произход, най-близките й приятелки били с турски произход и това била естествената й среда, в която живее и работи…

Съдът обаче отхвърли искането на родопчанката с мотив, че претендираната промяна не се явява важно обстоятелство. Както и че в хода на делото не са налице доказателства тя да е известна в обществото именно с исканите нови имена.

COMMENTS

WORDPRESS: 0