28-метров водопад над Безводно очарова млади природоизследователи

28-метров водопад над Безводно очарова млади природоизследователи

Интересен и пълен с изненади беше походът на учениците от клуба по интереси „Технологията е навсякъде” и „Природоизсл


Интересен и пълен с изненади беше походът на учениците от клуба по интереси „Технологията е навсякъде” и „Природоизследователи“ към Средно училище „Христо Смирненски” в Черноочене. На 1-ви май – Ден на труда и на международната работническа солидарност, те извървяха дълъг път в най-красивата част на Източните Родопи, като крайна дестинация бе водопадът над чернооченското село Безводно.

Край маркираната пътека за връх Чиляка, има сравнително висок водопад, с височина около 25-28 метра. Той е непосредствено под коларския път и гледката към него е уникална. Местните жители го наричаме „Капалъ ардъ шаллак“, казва кметският наместник на селото Кадир Яхя, който беше и гид на групата.

Възпитаници на Средно училище „Христо Смирненски“ село Черноочене поздравиха по случай 1-ви май работещите им родители и учители. С особен сантимент благодариха на оказващите първа помощ на пострадали туристи и всички здравни работници, които полагат грижа за населението в тези трудни моменти.

Членовете на Клуб „Щастливи с нас“ на Български младежки червен кръст към СУ “Христо Смирненски“ в село Черноочене разказаха и нагледно показаха на връстниците си първите стъпки които трябва да се направят при пострадал турист.

Ръководителите на клубовете по интереси Айше Осман и Исмигюл Наим споделиха, че когато става въпрос за опознаване на родния край само кликването на компютърната мишка и получаване на готова информация не винаги е достатъчно.

Основната цел е опознаване на родното място, чрез посещение на културно–историческите забележителности, дигитализирането им и натрупване на ценни знания.

Учениците подчертаха, че участието им в клубовете е интересно и полезно занимание.

Китното родопско селце Безводно се намира в подножието на най-високият връх на рида Каракулас – Чиляка (1459 м) на границата между Източните и Западните Родопи. Пътят до него минава през изключително красив ландшафт, сред редуващи се гори и голи чукари.

Сега местните жители, гостите и туристите могат по-лесно да достигнат до живописните и исторически места край този път след неговото обновяване по спечелен проект на Община Черноочене, преди повече от 5 години.

Сред тях са тракийското светилище „Биюк кая“, елховите насаждения и резерват „Къзълчерпа“ край село Женда. Районът е осеян с високи канари и паметници от времето на траките.

Исмет Исмаил, Черноочене

 

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: