260 кандидати за едно работно място!

260 кандидати за едно работно място!

24rodopi.bg/Общество/Икономика „При нас криза за кадри няма. За едно работно място обикновено имаме над 20 кандидати и то високо квалифицирани. Имаме

24rodopi.bg/Общество/Икономика

„При нас криза за кадри няма. За едно работно място обикновено имаме над 20 кандидати и то високо квалифицирани. Имаме и рекорди – по 250-260 кандидати за едно работно място. Ето защо хората от бизнеса трябва да влизат в образователната система и да подпомагат децата да се ориентират в това, което искат да правят. Защото ако сега започне да се строи атомна централа например няма да има заварчици и ще трябва да ги внасяме отвън. Както и монтажници, електротехници“, казва в интервю за „Монитор“ вицепрезидентът и изп.-директор на „Дънди Прешъс Металс“ за България проф. д-р Илия Гърков.

В компанията средната работна заплата е 3100 лева, без управленския персонал, но който наброява едва 24 души.

„В нашите дружества 1300 човека са пряко заетите. Но индустрията ни заради това се нарича тежка, защото си тежи на мястото и защото създава бизнеси, създава заетост. При нас на едно пряко работно място има до пет непряко заети бизнеси. С тях отиваме на между 7 и 8 хиляди човека“, отбелязва проф. д-р Илия Гърков.

В крумовградското предприятие ¼ от хората, това са около 52-55 човека се завърнали от гурбет в Западна Европа, за да работят в „Дънди“.

„Част от бизнесите, които пък се създадоха са от хора, които, включително от Великобритания се върнаха, за да създадат свой бизнес у нас .Това го няма никъде на други места в България. И това е едно от нещата, които ни прави наистина успешни“, подчертава изпълнителният директор на „Дънди Прешъс Металс“.

COMMENTS

WORDPRESS: 0