26 творчески работилници, защото „културата ще спаси света“

26 творчески работилници, защото „културата ще спаси света“

Ученици и учители от Профилирана гимназия с преподаване на чужди езици "Алеко Константинов", гр. Правец и неиноватив

Ученици и учители от Профилирана гимназия с преподаване на чужди езици „Алеко Константинов“, гр. Правец и неиновативното училище Средно училище „Братя Петър и Иван Каназиреви“, гр. Разлог гостуваха  в ЕГ „Христо Ботев“ – град Кърджали във връзка с реализирането иновативна седмица, която е в изпълнение на Национална програма „Иновации в действие“. От 23 до 25 юни гостите се потопиха в атмосферата на творческите работилници на „ботевци“, разпределени по випуски.

Презентирането на проектите протече в състезателен дух. Гостите имаха възможността да се потопят в атмосферата на творческите лаборатории на гимназистите. Компетентно жури с представители на учители, членове на обществения съвет и културни институции оценяваха участниците в рамките на два дни по предварително оповестени критерии.

Дали културата ще спаси света или светът ще спаси културата? На тези и много други въпроси „ботевци“ дадоха отговор по време на иновативната седмица в гимназията, преминала под надслова „Културата ще спаси света“.

Гостите останаха впечатлени от богата културна програма и от забележителностите на града и региона. Те посетиха Регионалния исторически музей, манастирски комплекс „Йоан Предтеча“, Перперикон и Каменните гъби.

С  видеофилми, танци, скечове, възстановки на обичаи учениците преодоляваха епохи, континенти и галактики. Двадесет и шестте творчески работилници се оказаха тесни за въображението и таланта на „ботевци“, но пътя към почетната стълбичка поеха само тези, които успяха да убедят с оригиналност, спазване на езиковите норми, научност и познавателност и създаване на интердисциплинарни връзки.

Артистичността и цялостният принос за успеха на проекта определи и носителите на много индивидуални и колективни награди, които бяха връчени от госпожа Даниела Павлова-директор на Езиковата гимназия на тържество в двора на училището минути преди последния школски звънец да постави началото на лятната ваканция.

Изводът, до който достигнаха участниците в иновативната седмица е, че културата дава свобода, но в същото време задължава. Тя е отговорността  да бъдем българи, но да мерим постиженията си с аршина на световната култура. весела ваканция и до нови творчески предизвикателства.

24rodopi.com

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0