250 000 души излязоха в Истанбул да пазаруват, министър подаде оставка! Ердоган отсече: Сюлейман остава!

250 000 души излязоха в Истанбул да пазаруват, министър подаде оставка! Ердоган отсече: Сюлейман остава!

Турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу подаде оставка. Съобщението направи самият Сойлу в Туитър. Причината за ос

Турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу подаде оставка.
Съобщението направи самият Сойлу в Туитър.
Причината за оставката на министъра е заради начина на обявяването на 48-часовата забрана за излизане на турските граждани от полунощ на 10-и април до 24 часа на 12-и април в Истанбул и още 30 града на страната заради коронавируса, пишат турски медии, преведени от БТА.
Заповедта на министъра изненадващо бе огласена в петък през нощта, около 10 часа, два часа преди влизането в действие на ограничителната мярка.
Създаде се хаос, стотици хиляди хора се юрнаха към магазините да се запасяват, улиците почерняха от хора, което практически обезсили дотогавашните усилия на властите да наложат социалната изолация.
Твърди се, че вечерта на 10 април около 250 000 души само в Истанбул са били навън, трупайки се на опашки, без да спазват налаганите ограничения.
Представители на специализирания Научен съвет разкритикуваха Сойлу за това.
Общинските ръководства начело с тези на Истанбул, Анкара и Измир (които са ръководени от опозицията) също не са били уведомени, стана ясно от техните изявления, което създаде допълнителни усложнения за гражданите.
По-рано през деня Сюлейман Сойлу публично се извини заради ситуацията.
А в Туитър посочи,че отговорността за създадения хаос през нощта в петък е изцяло негова.
„Това беше стъпка,която беше направена с най-добри намерения, за да помогнем поне малко за спиране на разпространението на коронавируса. Но не се стикова с процеса на борбата срещу Ковид-19, която се води успешно. Моля президента Р.Т.Ердоган да ме извини. Подавам доброволно оставка от поста“.
Засега не се съобщава дали оставката на Сойлу е приета от президента и кой ще поеме поста министър на вътрешните работи. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган не прие оставката на Сойлу, който пое отговорността за начина, по който беше обявено въвеждането на 48-часови ограничителни мерки през уикенда, предадоха световните
Внезапното им обявяване доведе до хаотично струпване на граждани в магазините, без да спазват мерките за социална дистанция.
„Оставката на нашия вътрешен министър не беше приета. Той ще продължи да изпълнява задълженията си“, се казва в изявление на турското президентство.
24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0