250 делегати от Кърджалийско ще участват в националната мюсюлманска конференция

250 делегати от Кърджалийско ще участват в националната мюсюлманска конференция

Бейхан Мехмед: 5 пъти „езан“ в Жълтуша и помощник на 87-годишния имам Около 250 делегати от всички мюсюлмански настояте

Бейхан Мехмед: 5 пъти „езан“ в Жълтуша и помощник на 87-годишния имам

Около 250 делегати от всички мюсюлмански настоятелства към Районно мюфтийство – Кърджали ще участват в редовната национална мюсюлманска конференция, която е насрочена за 28 октомври. Те ще бъдат избрани на общи събрания на мюсюлманските настоятелства.
Това съобщи районният мюфтия Бейхан Мехмед в ардинското село Жълтуша.
Бейхан Мехмед и наместник-мюфтията Ерхан Реджеб присъстваха на общоселското събрание в родопското село. Събитието се проведе в салона на местното читалище при спазване на противоепидемичните мерки.
Бейхан Мехмед сподели, че от всичките 1 500 джамии и месджити в страната над 420 се намират в Кърджалийския регион и са под егидата на Районното мюфтийство. Той съобщи още, че се предвижда в най-близко в Момчилград да се открият курсове за имам.
Сред дискутираните други теми по време на събранието бяха тези за „хелал храна“, религиозното обучение в държавните училища, преброяването на населението и жилищния фонд в Република България през 2021 година. Обсъден бе и въпросът, свързан с назначаването на помощник-имам в местната джамия с осигурено възнаграждение от Районното мюфтийство, който ще подпомогне дейността на настоящия 87-годишен имамин.
„Жълтуша е голямо населено място и нашата цел е тук призивът „езан“ да се чете по пет пъти на ден в джамията“, уточни Бейхан Емин.
Присъстващите мюсюлмани благодариха за визитата на районния мюфтия и наместника му. Обещаха да се организират, за да проведат повторна среща и да обсъдят предложението на Районното мюфтийство.
В края на срещата, районният мюфтия на Кърджали Бейхан Мехмед и наместникът му Ерхан Реджеб четоха айети от Свещенния Коран и направиха дуа (молитва) за селото.
Гюнер Шюкри, Ардино

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0