25 години килия за каналджия, а той: Не искам в гръцки затвор, не знам език!

25 години килия за каналджия, а той: Не искам в гръцки затвор, не знам език!

Гърция прати в затвора за 25 години наш каналджия. Решението е на Апелативния съд за тежки престъпления в Тракия. Жител на кърджалийско

Гърция прати в затвора за 25 години наш каналджия. Решението е на Апелативния съд за тежки престъпления в Тракия. Жител на кърджалийско село бе признат за виновен за приемане на гръцка територия на незаконно преминали през гръцко-турската граница, в района на Еврос, петима пакистанци. Родопчанинът трябва да плати и глоба в размер на 70 000 евро. Той обаче поиска да изтърпи наказанието си български затвор защото… не знаел гръцки, научи 24rodopi.com.

Апелативната прокуратура в Тракия прати Европейска заповед за арест на лицето, която бе разгледана от Окръжния съд в Кърджали. Магистратите край Арда обаче отказаха изпълнение на заповедта. Адвокатът и подсъдимият поискаха от съда да приеме привеждане в изпълнение чрез български прокурор наложеното от чуждия съд наказание. „Българският гражданин няма никаква социална, културна, езикова или друг вид обвързаност с издаващата държава. Това, преценено на фона на неговата възраст, на личния и на семейството му социален статус, аргументира извода, че изтърпяването на наказанието в чуждата държава би рефлектирало в негативна степен, много по-висока от тази, която предполага тежестта на наложената санкция. Изолирането му не само от обществото, но и от родината му, би довело до поставянето му в чужда езикова и културна среда и би създало силно и нежелано за целите на наказанието лишаване от социално общуване, срещи с роднини, а и до сериозно и нежелано ограничаване на възможностите му за полагане на труд в затворническите условия. Всички тези нетипични и в същото време силно отрицателни последици от наказанието „лишаване от свобода“ биха били избегнати, ако последното бъде изтърпяно в затвор на територията на Република България“, се посочва в мотивите на магистратите.

Кърджалиецът ще изтърпи наказанието от 25 години затвор в България.

Припомняме, че само преди дни Окръжният съд в Кърджали допусна изпълнение на друга Европейска заповед за арест, издадена от Апелативна прокуратура Тракия.

Съдебните власти на Гърция са поискали задържането и предаването на мъж от региона с цел провеждане на наказателно производство.

На 14 януари м.г., в района на Еврос, Гърция, лицето подпомогнало Y.K., чрез предоставянето му на автомобил, при вземането от гръцко – турската граница на осем граждани от Сомалия, Еритрея, Афганистан, влезли на гръцка територия, без да преминат през законово определен пункт на граничен контрол, без да са заверени пътническите им документи и без да бъдат подложени на полицейска проверка, като целта на двамата била срещу вземане на парично възнаграждение да последват придвижването на посочените лица от гръцко – турската граница с автомобил във вътрешността на гръцка територия.

Съдът взе мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо мъжа до фактическото му предаване на съдебните власти на Гърция.

На снимката: През март в Родопите бяха задържани двама каналджии с 13 мигранти

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0